Меркел пред Заев: Благодаря за куража на Борисов за историческия пробив


Меркел пред Заев: Благодаря за куража на Борисов за историческия пробив
08 Септември 2018, Събота


Германската канцлерка подчерта положителната роля на България за напредъка и пробива на Балканите

Автор: Десант

Германската канцлерка Ангела Меркел подчерта положителната роля на България и премиера Бойко Борисов за напредъка и пробива на Балканите, предаде БГНЕС.

„Искам да подчертая ролята на премиера Зоран Заев, но и на премиерите на България и Гърция Бойко Борисов и Алексис Ципрас. Искам да благодаря за ролята и куража на Борисов, защото в продължение на години се намирахме в ситуация, в която нямахме напредък, а сега се получи пробив. Имаше проява на политическа храброст. Поради тази причина 30 септември е ключов за бъдещето на вашата страна“, подчерта Меркел на съвместна пресконференция с македонския премиер Зоран Заев в Скопие.

Меркел призова македонците да гласуват масово на референдума за името.

„30 септември е исторически шанс за Република Македония. Успешният референдум ще отвори вратите за евроатлантическата ви интеграция. Такъв шанс нямате всеки ден. За това не оставайте вкъщи, а отидете и гласувайте“, заяви тя.

Меркел съобщи, че по време на днешната визита в Македония няма да има среща с президента Георге Иванов.

„Германия е сред най-силните поддръжници на стремежа на Македония да стане равноправен член на най-силните и най-стабилните семейства в света – Европейския съюз и НАТО“, каза Зоран Заев. „Подкрепата, която получаваме от Федерална република Германия е огромна и приятелска. Визитата на канцлерката Меркел ни помага да изградим проспериращо общество, което почива на европейските ценности“, подчерта Заев.

Меркел е първият германски канцлер, който е на визита в Македония след обявяването на независимостта на страната на днешния ден през 1991 г. Германският канцлер е поредният високопоставен световен лидер, който тези дни е в Скопие. Преди три дни в македонската столица беше генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, а в петък - австрийският канцлер Себастиян Курц.


В категории: Новини , Международна политика , Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки