Забавна статистика: Суеверията и поличбите, на които вярват българите


Забавна статистика: Суеверията и поличбите, на които вярват българите
08 Септември 2018, Събота


Мит е, че мъжете не четат хороскопи

Автор: Светлана Николова

В продължение на проучването „Нагласите на българите по отношение на вярвания, конспирации и суеверия“, реализирано през март 2018 г., Изследователски център „Тренд“ тества нагласите на българите по темите свързани с зодии, хороскопи, тълкуване на сънища и различни практики и вярвания.

31% от българите посочват, че вярват в зодиите. Делът на жените (48%) е значително по-голям от делът на мъжете, които споделят това мнение - 13%. Данните сочат, че по отношение на тестваните въпроси в това проучване, най-съществена динамика в демографските характеристики се отчита по отношение на пола.

Впечатление прави, че близо 40% от хората с висше образование също вярват в зодиите. Близо две трети от българите са на обратното мнение – не вярват в зодиите.

По отношение на мнението относно съвместимост между зодиите, то 28% посочват, че вярват, че хората са съвместими на база на техните зодии, докато близо две трети са на обратното мнение. Отново делът на жените, които вярват в съвместимостта между хората на база на  зодиакалния им знак, е значително по-голям от този на мъжете – 44% от жените спрямо  11% от мъжете.

Темата за зодиите е пряко свързана с хороскопите. Близо една трета от хората вярват в хороскопите, като отново се запазва разликата между половете – 45% от жените вярват на хороскопи, докато процентът при мъжете е 11%. 35% от българите посочват, че четат своя хороскоп, независимо дали вярват или не вярват в него.

Малко над половината от жените посочват, че четат хороскопа си, докато делът на мъжете е едва 16%.

Посочилите, че четат хороскопа си, бяха попитани колко често го четат. 18% посочват, че го правят всеки ден, 36% няколко пъти седмично, а 19% - един път в седмицата. 24% от българите, които четат хороскопът си, го правят няколко пъти или един път в месеца.

Малко под половината от българите, които са посочили, че вярват в хороскопите, посочват, че са определяли свои действия на база на написаното в хороскопа им. Близо половината от жените, които вярват в хороскопите, са определяли действията си на база на написаното в тях. 43%, от вярващите в хороскопите, обаче посочват, че не действат спрямо написаното в тях.

Освен темата за зодии и хороскопи, в проучването бяха заложени въпроси, свързани с определени вярвания и практики.

Една четвърт от българите вярват в гледането на кафе, като при жените този дял е 40%, а при мъжете едва 10% споделят това мнение.  Голям е делът на тези, които не вярват в този метод за предсказване – 69%.

Малко над 20% вярват в гледането на ръка, като при жените този дял е 33%, а при мъжете 9%. 72% от българите не вярват в гледането на ръка.

В гледането на карти вярват едва 19%. 30% от жените споделят, че вярват, докато при мъжете, които са на това мнение процентът е едва 8. 73% са на обратното мнение.

Намирането на стотинка като знак за късмет се споделя от 35% от хората. При тази опция се отчита повишаване на доверието при мъжете – 23% спрямо останалите тествани опции. Делът при жените отново запазва високи стойности – 45%. Делът на хората, които не вярват, че намирането на стотинка е знак за късмет, е 58%.

28% от хората са на мнение, че е лош късмет младоженецът да види булката преди сватбата. Отново при жените се отчита значително по-висок дял (38%) в подкрепа на твърдението за сметка от мъжете – 17%.  За 62% от българите не споделят суеверието, че булката не трябва да се вижда от страна на младоженеца преди сватбата.

Едва 10% от българите вярват, че е на лош късмет отварянето на чадър в затворено помещение. 78% споделят, че не вярват в това суеверие. Също толкова е делът (10%) на вярващите, че ходенето под стълба е на лош късмет. 77% от българите посочват, че не вярват в това суеверие.

На респондентите беше зададен въпрос, свързан с тълкуването на сънища. 39% от хората вярват, че сънищата могат да бъдат тълкувани, а близо половината са на обратното мнение. Отново  впечатление прави динамиката на данните по отношение на пола.

Малко над две трети от българките вярват в тълкуването на сънища, докато при мъжете този дял е едва 17%. 

20% от българите посочват, че проверяват в съновник какво означават сънищата им. Делът при жените е отново значително по-голям в сравнение с този при мъжете – 32% от жените и 7% за мъжете.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки