Бутнаха култовата едно време в София кафе-сладкарница „Феята"


Бутнаха култовата едно време в София кафе-сладкарница „Феята"
04 Септември 2018, Вторник


Вижте нейната история и какво ще се появи на нейно място

Автор: Дина Харизанова

Бутнаха една от емблемите на София от втората половина на ХХ век - кафе-сладкарница "Феята", построена на ъгъла на „Цариградско шосе" и бул. „Пейо Яворов" по проект на арх. Васил Вълчанов.

По времето на соца в нея трудно можеше да се намери свободно място. Името й идваше от изящната скулптура на нежна девойка, издигната края малко водно огледало в двора на заведението, което още през 80-те години на ХХ век по принцип стоеше пресушено. Имаше опит в него да се завъдят лилии, но по спомени на дъщерята на проектанта - арх. Вълчанова, те изчезнали от езерцето за броени дни. От четвърт век няма следа и от статуята на феята.

Апропо, арх. Вълчанов е проектант и на още една емблематична за българския модернизъм постройка – съседния ресторант „Ропотамо”, изграден в ансамбъл с жилищен блок и магазини. Проектирането им се извършва в периода 1957-1960 г.

Бившето кафене е приватизирано през 90-те години на миналия век. Договорът за приватизацията му е от април 1999 г. първоначално за 948,93 кв. м. разгъната застроена площ(РЗС), като собствениците получават идеални части от терена и право на строеж. С допълнително споразумение три месеца по-късно квадратурата става 1347,46 км. м. През 2011 г. имотът е  купен от Българска холдингова компани, останала в историята най-вече като приватизатор на един от най-посещаваните в София по времето на комунизма - Парк-хотел „Москва”.

Бившият приватизационен фонд е и мажоритарен собственик на хотел „Аугуста" в Хисаря и бутилира хисарската минерална вода.

Трябва да отбележим, че според приватизационния договор от 1999 г., до 9 месеца „Феята" е трябвало да заработи като заведение, а до 3 години в нея да бъдат инвестирани милиони и открити 66 работни места. Но това така и не се случва.

Останките от рушащото се заведение дълги години бяха прикрити с декоративни пана и обезопасителни съоръжения.

И тъй като сградата не е паметник на културата, собственикът й има право да я събори когато си поиска.

Според главния архитект на София Здравко Здравков, цитиран от „24 часа", намеренията са на нейно място да се издигне нова сграда с офиси и ресторант, който по визия ще наподобява старата култова „Фея".

Според градоустройствения план на този квартал максималното допустимото застрояване на парцела може да е с до 3-етажна сграда. Толкова бе височината и на събореното заведение, любимо на много софиянци на средна възраст.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки