Обявиха концесия за плажа на Иракли


Обявиха концесия за плажа на Иракли
04 Септември 2018, Вторник


Тъй като той е със защитен статут и не може да се отдава под наем, пясъчната ивица бе разделена и част от нея бе прекръстена на „Река Вая“, за която се отнася и откритата сега процедура

Автор: Десант

Правителството взе решение, с което се открива процедура за предоставяне на концесия на три морски плажа – „Река Вая“ в община Несебър, „Къмпинг Черноморец“ в община Созопол и „Каварна“ в община Каварна. Целта е плажовете да бъдат обезопасени и да се предоставят услуги от обществен интерес за срока на концесията. Процедурата се провежда по реда на Закона устройството на Черноморското крайбрежие.

Размерът на минималното годишно концесионно заплащане е определен съгласно приетата от Министерски съвет Методика за определяне минималния размер на концесионното плащане за морски плажове. За морски плаж „Река Вая“ размерът възлиза на 48 053 лв., за „Къмпинг Черноморец“ – 26 961 лв., а за „Каварна“ – 45 961 лв.

Трите морски плажа следва да бъдат обезпечени със задължителните дейности по ЗУЧК - осигуряване на водното спасяване, обезпечаване на прилежащата акватория, здравното и медицинското обслужване и санитарно-хигиенното поддържане на морския плаж, и услуги от обществен интерес, съответно и стандартните плажни принадлежности – чадъри и шезлонги.

Зад единия от трите плажа – назоваван напоследък „Река Вая", всъщност се крие старият и добре познат плаж на Иракли, който се намира на 4 км от село Баня между градовете Обзор (на север) и Несебър (на юг).

Това е едно от последните диви места по българското Черноморие, където все още може да се открият невероятна природа, чиста вода и красив скален бряг. Огромната плажна ивица, надхвърляща по дължина 3 км, достига чак до нос Емине.

Иракли попада в списъка на защитените територии. Целта е да се опазят типичните крайбрежни хабитати на редки и застрашени растителни видове, както и множество птици.

Както вече сме писали в „Десант", през март 2016 г. Народното събрание реши плажовете Корал, Карадере и Иракли да бъдат със защитен статут и да не могат да се отдават на концесия или под наем.

Какво се случи в действителност обаче? Пясъчната ивица там бе разделена на две и по-широката, по-хубавата част от нея бе прекръстена на „Плаж Вая”, за която сега е обявена концесия. И дано тя не отвори път към по-нататъшно урбанизиране на това прекрасно кътче от българската природа, към което вече пълзи бетонът.

До момента в района на местността Иракли са построени 17 бунгала, 6 апартамента и 2 къщи за гости. А апетитите към застрояването на това място непрекъснато припламват с все по-голяма жар... 


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки