Каменоделци ще мерят сили в Майсторска надпревара в „Етър"-а


Каменоделци ще мерят сили в Майсторска надпревара в „Етър"-а
Снимка: ЕМО „Етър“
04 Септември 2018, Вторник


Облогът ще сторят по време на XVI Международен панаир на традиционните занаяти, който ще се проведе в етнограския музей на открито от 6 до 9 септември

Автор: Десант

По традиция всяка година в началото на септември в Етнографски музей на открито „Етър“ се събират майстори от близо и далеч, за да представят своите занаятчийски умения и уникалните си изделия пред многобройните посетители на Международния панаир на традиционните занаяти. Неговата мисия е да образова и възпитава, да популяризира и опазва културното наследство.

В дните на форума се срещат занаятчии от страната и чужбина, обменят опит и създават нови контакти, а посетителите получават възможността за съпреживяване на традициите, чрез които миналото оживява. Тази година това ще стане от 6 до 9 септември.

В Етнографски музей на открито „Етър” като участници в тазгодишното издание ще дойдат занаятчии от 13 държави: Азербайджан, Германия, Естония, Иран, Латвия, Литва, Република Южна Африка, Румъния, Русия, Сърбия, Украйна, Унгария и България. 27 са чуждестранните гости, а 54 – българските.

Една от емблематичните прояви по време на Панаира е Майсторската надпревара. През 2018 г. тя ще е в областта на каменоделството.

Традицията датира от 1981 г. във връзка с отбелязване на 1300-годишнината на българската държава. Надпреварата пресъздава „облог“, заради който най-добрите майстори от даден занаят „мерят сили“ в продължение на няколко дни.

За надпреварата, която започва още на 5 септември, са одобрени за участие десет каменоделци, между които и две жени.

Каменоделството у нас е свързано най-вече със строителството на чешми, което в българските земи достига своя връх през Възраждането.

Програмата на XVI Международен панаир на традиционните занаяти включва още Международно изложение базар на традиционни занаяти, Изложба базар „Иконопис“, Изложение базар „АртЗона“, Изложба „Изкуството – мост между културите“ (традиционни занаяти от Иран), Изложба „Палестина – Светата земя“, Възстановки и демонстрации на домашни занятия и Базар на природни продукти.

Ще има организирани и различни занимания за деца, като панаирът ще бъде съпътстват и от богата фолклорна програма.


В категории: Занаяти , Традиции , Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки