Подранила Коледа: В Силистренско масово колят прасета


Подранила Коледа: В Силистренско масово колят прасета
04 Септември 2018, Вторник


Въпреки че в региона няма регистрирани огнища на африканска чума по свинете (АЧС), заради близостта с Румъния мерките са строги

Автор: Десант

В силистренските села, които са близо до границата с Румъния, стопаните започнаха масово да колят прасетата в частните си дворове по препоръка на ветеринарните власти - това съобщи пред БНР  областният управител Ивелин Статев.

В 960 лични стопанства в областта се отглеждат около 1900 животни. Въпреки че в региона няма регистрирани огнища на африканска чума по свинете (АЧС), заради близостта с Румъния мерките са строги. С цел да се избегне разпространение на зараза, достъпът до големите свинекомплекси в района е забранен.

Собствениците на прасетата, които търсят трюфели, също имат ангажимент да засилят мерките за охрана и безопасност.

Припомняме, че в последния ден на август Националната референтна лаборатория потвърди инфекция с вируса на африканска чума при домашни свине в с. Тутраканци, общ. Провадия, обл. Варна, където вече са умъртвени 87 животни.

Сигналът за повишена заболеваемост в животновъден обект тип „заден двор“ e постъпил ден преди това, благодарение на разяснителната кампания за опасностите от АЧС, предприета от БАБХ.

До края на работния ден във вторник, 4 септември, трябва да станат ясни резултатите от взетите проби за африканска чума от прасетата в провадийското село Бозвелийско. Населеното място попада в 3-километровата ограничителна зона, въведена около Тутраканци, където беше установено първото огнище на болестта у нас. 

В момента е забранено изнасянето от с. Тутраканци на живи животни, фуражи и месни продукти, а на входа му има пропускателен пункт и всички автомобили се обеззаразяват със специален разтвор.

Асоциацията на свиневъдите е на мнение, че към момента държавата взема адекватни мерки за ограничаване на заразата от африканска чума по свинете.

Половин милион животни се отглеждат в индустриалните свинекомплекси в България и ако заразата
стигне до тях, икономическите загуби ще бъдат много сериозни.

Основните рискове идват от дворове, в които хората гледат прасета за лична консумация. Големите
свинеферми са готови да компенсират стопаните, ако те заколят доброволно животните си, каза в
интервю за предаването "Преди всички" по Хоризонт Полина Хаджистоева, председател на Асоциацията на свиневъдите.

„Ако направят това предварително - да си заколят животните преди да е избухнало заболяването в населеното място, ние в знак на благодарност да ги компенсираме с месо от нашите свинекомплекси" - категорична бе тя.

Междувременно ​Областната епизоотична комисия в Стара Загора също препоръча на собствениците на нерегламентирано отглеждани прасета да пристъпят към тяхното клане, с цел намаляване на популацията и съответно вероятността за поява и разпространение на АЧС.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки