Хиляди български туристи останаха блокирани на гръцки острови


Хиляди български туристи останаха блокирани на гръцки острови
03 Септември 2018, Понеделник


Причината е стачка на моряци и пристанищни работници, които спряха ферботните линии в Егейско и Йонийско море. Може да се пътува само от и до Тасос

Автор: Десант

Хиляди български туристи са блокирани на гръцките острови, след като работниците в гръцките фериботни линии обявиха 24-часова стачка и спряха превозите в Егейско и Йонийско море, пише "Нов живот".

В сряда Гръцката моряшка федерация поднови искането си за увеличение на възнагражденията на фериботните работници с 5 процента след осемгодишното замразяване на заплатите в сектора. Работодателите предлагат увеличение с 1 процент. Синдикатът е отхвърлил предложението.

Българските туристи, които приключват почивката си не могат да отпътуват днес. Малко от тях успяха да си осигурят място в последните фериботи преди моряците да започнат стачката.

Повече от 200 хиляди пътници, сред които и много българи, бяха закупили места за фериботите, но стачката  в първия работен ден на септември ги принуди да останат на островите и то без гаранция, че ще успеят да намерят място в първите кораби утре, пише „24 часа“.

В пълна безизходица са туристите с кемпери и каравани, защото за тях местата са ограничени на всеки ферибот. Някои от тях ще се наложи да чакат с дни. Собствениците на хотели дори намалиха цените на нощувката за днес, за да компенсират затрудненията на туристите. По пристанищата има много хора, които чакат с надежда да си осигурят място поне за утре.

Няколко фериботни компании пускат утре допълнителни кораби, но не по всички направления.

Круизните кораби не акостират днес на гръцки острови, а тези, които са на котва променят програмата въпреки недоволството на пътуващите.

Стачката на гръцките моряци и пристанищни работници доведе до огромни щети за бизнеса. На котва остават всички търговски кораби, като някои от тях са транспортират бързоразвалящи се хранителни продукти. Шофьорите на тирове също са в безизходица, принудени да чакат едно денонощие по пристанищата.

Български камиони има на портовете Игуменица и Патра, които изчакват да премине стачката, за да отпътуват към Италия. В обратна посока, от италианските пристанища към Гърция, фериботите се движат по разписание. Наши шофьори има и на други пристанища, където очакват да натоварят стока, предназначена за български фирми.

Добрата новина е, че връзката към остров Тасос, където в момента повечето туристи са българи, не е прекъсната. Моряците от пристанище Кавала съобщиха, че подкрепят протестите символично и фериботите от и към остров Тасос се движат по разписание.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки