Паднаха евтаназирани първите жертви на чумата - 65 прасета в Тутраканци


Паднаха евтаназирани първите жертви на чумата - 65 прасета в Тутраканци
01 Септември 2018, Събота


Селището е под възбрана за движение на животни и животински продукти. Заразата вероятно е пренесена чрез фуража

Автор: Десант

В село Тутраканци, в което бе открито първото в страната огнище на африканска чума по свинете, бяха умъртвени всички прасета, предаде БТА, цитирайки министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов.

Той уточни, че първоначално се очаквало да бъдат евтаназирани около 30 животни, но те се оказали общо 65, тъй като има доста нерегистрирани в населеното място. По думите на земеделския министър, това е слабост за много населени места. Труповете на умъртвените свине се загробват на място.

Порожанов съобщи още, че успоредно с това от вчера са предприети действия и селището е под възбрана за движение на животни и животински продукти. В същото време в селото се извършва и дезинфекция. Външни хора в селото не се допускат, докато не приключи дезинфекцията, обясни министърът.

В трикилометровата зона има още едно населено място, от което днес се вземат проби. Резултатите ще станат известни до ден-два. В следващите дни вземането на проби ще продължи в 10-километровата зона.

Формата на обезщетение на собствениците е по пазарни цени. Собствениците на нерегистрирани животни обаче не могат да получат такова обезщетение.

Едно от съмненията за разпространението на заразата е чрез фуражи, посочи още земеделският министър. Той допълни, че заради навлизането на чумата по свинете у нас във вторник превантивно ще бъдат свикани щабовете в областите Русе, Силистра и Добрич.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки