На лов за данъчни измамници в столичния хотел „Маринела“ и пловдивския „Марица“


На лов за данъчни измамници в столичния хотел „Маринела“ и пловдивския „Марица“
31 Август 2018, Петък


Специализирана прокуратура влезе в офисите на двата хотела, операцията се е провела тази сутрин

Автор: Янко Крумов

Специализираната прокуратура извършва следствени действия в офисите на столичния хотел „Маринела“ и пловдивския „Марица“. Помещенията са ползвани от физически и юридически лица.

Процесуално-следствените действия са в рамките на образувано досъдебно производство за организирана престъпна група, създадена с цел избягване на плащане на данъчни задължения в големи размери, чрез подправяне на данъчни документи, се казва в съобщение от прокуратурата.

Установено е, че в периода 2017 – 2018 г. реални търговски дружества са подправяли счетоводните си регистри, като в тях са включвали фактури от типа „липсващи търговци“.

Тези фактури са осчетоводявани под контрола на организираната престъпна група и по този начин се е избягвало плащането на данъчни задължения по смисъла на Закона за ДДС.

Установено е също, че в периода 2016 – 2018 г. са били извършвани финансови операции и е прикриван произход на имущество, придобито чрез тежко умишлено престъпление.

Действията по разследването са възложени на следователи от Следствения отдел към Специализираната прокуратура.

Хотел „Маринела“ първоначално носи името „Витоша Ню Отани“,  преди 10 ноември неофициално е известен като Японския хотел. В момента той е собственост на бизнесмена Ветко Арабаджиев. През 2016 г. Арабаджиев започна надстрояване на сградата, което според магистратите е незаконно.


Ветко Арабаджиев и съпругата му Маринела, на която е кръстен хотела му в София

През май 2018 г.   Върховният административен съд окончателно отмени разрешението за надстрояване на „Маринела“ и разпореди построеното извън закона казино да бъде съборено.


В категории: Новини , Разследвания

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
dino
03.09.2018 08:43:13
0
0
Маринела Арабаджиева е Жена на годината -2017 в категория Бизнес
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки