Алма матер ще подготвя мениджъри за... църквите и църковните имоти


Алма матер ще подготвя мениджъри за... църквите и църковните имоти
30 Август 2018, Четвъртък


Вижте подробностите

Автор: Десант

Нова магистърска програма открива Богословският факултет при Софийския университет. Обучението в специалността "Църковен мениджмънт” се организира и провежда по инициатива на църковници, икономисти и преподаватели от Катедра „Историческо и систематическо богословие” на столичната Алма матер.

Както уточняват от там, програмата е предназначена за духовници и църковни служители, които желаят да специализират в областта на християнското предприемачество и църковната финансово-стопанска област; за богослови; за служители и специалисти в държавната, регионалната и общинската администрации, ангажирани с развитието на църковните стопански дейности и тяхното презентиране; за всички, които желаят да получат задълбочени знания си в сферата на църковния мениджмънт, духовната и църковната практика, или да придобият професионални умения, които да увеличат шансовете им за професионална реализация чрез предприемачески и образователни църковно-обществени инициативи и т.н.

Изобщо става дума да се изковат научно подготвени специалисти, които да мениджират "инициативи, свързани с различни видове църковни стопански дейности". Полето за приложение на тези специалисти е необятно - от организирането на свещоливници, през управлението на църковни имоти, до търговия с миро, светена вода, тамян, иконки и всякви други подобни стоки. По-важното е, че свещениците вече ще въртят църковния мениджмът по всички правила на "светския" бизнес.

Специалистите, т.е. тези студенти с някаква теологична квалификация, ще учат 2 семестъра, а простосмъртните миряни - 4 семестъра. Формата на обучение е задочна.

Ръководител на магистърската програма ще е  преподавателят по църковна история в Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ доц. д-р Павел Павлов.

Поповете студенти ще изучават: Църковна икономика, Бюджет, финанси и счетоводство на църковните дейности, Подготовка и управление на църковни проекти, Маркетинг на църковните дейности, Организация и управление на поклонничеството и църковното културно-историческо наследство, Иновации в енорийската дейност, Църковните канони и стопанската нагласа на Църквата, Компютърно счетоводство и редица други дисциплини в този дух.



В категории: Църкви и манастири , Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки