Опитаха се да вкарат у нас пълни с отрови турски лимони


Опитаха се да вкарат у нас пълни с отрови турски лимони
29 Август 2018, Сряда


Вижте с какво се оказаха бъкани вносните цитруси

Автор: Десант

В началото на седмицата на границата са спрени две партиди с лимони, внос от Турция, натъпкани с отровни химикали.

Това става видно от портала на европейската система за известяване за храни и фуражи (RASFF). В него замърсяването е квалифицирано като „сериозно"! 

И двете партиди са обработени обилно с пестицида хлорпирифос (chlorpyrifos), известен още и с търговското си наименование „Дурсбан". За него се знае, че нанася поражения, които променят поведението на половете и намаляват умствените способности.

Това е органофосфорен инсектицид за борба срещу неприятели по лозя, овощни, технически и житни култури. В инструкциите за употребата му изрично се предупреждава да не се консумират лозови листа от насаждения, третирани с този продукт.

В другата пратка той очевидно се е оказа недостатъчен, та лимоните са обработени допълнително и  с неразрешеното в Европа вещество бифенил (biphenyl).

То е познато и като хранителната добавка Е 230 и представлява консервант, който предпазва продуктите от гъбички и бактерии. Той е химически стабилен, няма мирис и вкус, в естествен вид се съдържа в суровия петрол, във въглищния катран, в природния газ и се получава от тях чрез дестилация.

Големи количества от веществото, необходими в производството, се получават от бензол, при термична дехидратация. Поради тази причина в консерванта Е 230 често се срещат примеси: фенил фенол, окси дибензол, различни ароматни съединения с по-висока степен на полимеризация.

Като хранителна добавка, Е 230 се използва за запазване на външния вид на цитруси по време на транспортирането им от далечни страни. Консервантът се нанася върху кората на плодовете, затова специалистите съветват потребителите, преди да консумират, да ги измиват добре, за да избегнат вредното въздействие на веществото върху организма.

Веществото намира приложение също и в обработката на кожи като антисептик, при производството на някои незапалими трансформаторни масла, в направата на оцветители и като охлаждащ агент в ядрени реактори.

То е изключително токсично за сърдечно-съдовата система, за черния дроб, за нервната система, за бъбреците.

Допустимото му количеството на един килограм телесно тегло е в рамките на 0,5 мг. В турските лимони то е 3,697 мг/кг!

Прахът на веществото потиска дейността на централната нервна система, може да предизвика силни алергични реакции, кожни заболявания, дразни дихателните пътища и лигавицата на очите.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки