Вандали изпотрошиха осветлението на руините от древния Абритус


Вандали изпотрошиха осветлението на руините от древния Абритус
Снимка: abritus.org
29 Август 2018, Сряда


Нанесените щети са в процес на изясняване

Автор: Десант

Всички 21 рефлекторни прожектори на Регионален исторически музей - Разград са били увредени с твърд предмет през нощта на 27 срещу 28 август, съобщиха от ОД на МВР.

Художественото осветление в района на историко-археологическия резерват „Абритус" е било изпотрошено с камъни. Средствата за него са осигурени по проекта „Абритус - мистика и реалност", уточняват от разградския музей.

Нанесените щети са в процес на изясняване. Води се разследване за увреждане на чужди вещи - престъпление, за което законът предвижда наказание до 5 години лишаване от свобода.



Останките на древния Абритус са разположени на площ от 1000 декара. Градът е основан в края на І в. н.е. като римски военен лагер върху руините на старо тракийско селище и се е разраснал до един от най-големите градски центрове в Долна Мизия - римската провинция, разположена на територията на днешна Северна България.

През ІV в. на площ от 14 хектара е изградена крепост, крепостна стена с дебелина 3 м и височина 12 м, 4 порти и 35 бойни кули. През периода V-VI в. градът е важен християнски център. Разрушен е от аварите и славяните в края на VІ в. В края на ІХ и началото на Х век на неговото място е изградена българска крепост.

Големите находки, открити при археологически разкопки в резервата, са събрани в музей на открито. В парковата част на Абритус са експонирани 70 епиграфски паметника. На територията на резервата е открито и най-голямото в страната златно монетно съкровище от V в. - 835 солиди.


В категории: Новини , Античност , Археология

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки