Знаете ли с какво се храни малкият креслив орел


Знаете ли с какво се храни малкият креслив орел
Снимки: eagleforests.org
29 Август 2018, Сряда


Вижте какво показва тригодишно проучване на 25 гнезда на тези птици, за чието опазване у нас се изпълнява европроект 

Автор: Десант

Малко известно е, че от пет години в България се изпълнява финансиран от Европейския съюз проект проект „Горите на орела“, на който водещ партньор на програмата LIFE, от която идват парите, е Изпълнителната агенция по горите (ИАГ).

Конкретното име на проекта е „Опазване на ключови горски хабитати на Малкия креслив орел (Aquila pomarina) в България“.

Началото му е поставено на 1 юли 2013 г., като продължителността му бе пет години. Отчитайки постигнатите добри резултати при изпълнението на дейностите по него обаче, от Секретариата на програмата тези продължиха срока за приключването му с още една година - до 1 юли 2019 г., похвалиха се от ИАГ.
Преди близо два месеца бе публикуван най-новия доклад по проекта „Горите на орела“, който се отнадя до „Храната на малкия креслив орел в Югоизточна България”. Автори на труда са д-р Димитър Демерджиев, проф. д-р Златозар Боев, д-р Недко Недялков.

Материалът, съставляващ храната на малкия креслив орел, е събран и определен през периода 2014-2017 г. от 25 гнездови находища, намиращи се в Югоизточна България.Резултатите са доста любопитни. Оказва се например, че насекомите имат незначително участие в храната на малкия креслив орел - те са представени с 2,7% в менюто им, а земноводните са още по-малко - даже под 1%. Орлетата не налитат на жабите, но с удоволствие си похапват змии и гущери - влечугите съставляват 12,42% от улавяните от тези птици жертви.

И все пак най-голямата част от порциона - цели 2/3 от това, което ядат - са бозайниците (68,11%). Малките кресливи орли най-често улавят различните видове полевки, които съставляват половината от диетата на вида (49,19%). Те често „сервират на трапезата си" и западния белогръд таралеж. Този хранителен компонент заема 15,14 % от мръвките в менюто им.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки