От КАБ настояват да се проверят назначенията на всички главни архитекти в страната


От КАБ настояват да се проверят назначенията на всички главни архитекти в страната
Снимката е илюстративна
29 Август 2018, Сряда


В браншовата организация са постъпили вече няколко сигнала за заемането на длъжността в нарушение на закона

Автор: Десант

Камарата на архитектите в България (КАБ) настоява да се провери назначението на всички главни архитекти в страната.

Причината за това искане са получените в браншовото сдружение на вече няколко сигнала за назначаване на главни архитекти в нарушение на закона. Последният такъв случай е в Община Разград, където заемащият тази длъжност е преназначен без конкурс от поста директор на дирекция, което е станало само със заповед на кмета.

Ръководството на Камарата настоява пред министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков да издаде указателно писмо, че назначаването на длъжност „главен архитект“ на община и градски район трябва да става по реда на специалния Закон за устройство на територията (ЗУТ), а не по общия ред на Закона за държавния служител или по Кодекса на труда.

ЗУТ изисква за длъжността „главен архитект“ да бъде провеждан нарочен конкурс с участие в комисията на представители на КАБ и на Съюза на архитектите в България.

Като организация, защитаваща правата и интересите на своите членове и интересите на обществото, от ръководството на Камарата в писмо до МРРБ настояват да бъде извършена проверка на начина, по който са назначени всички настоящи главни архитекти в общините, както и дали са спазени изискванията на Закона за правоспособност, професионална квалификация и провеждане на конкурси за длъжността. 


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки