Архитекти призовават за спасяването на 120-годишния храм в село Гърмен


Архитекти призовават за спасяването на 120-годишния храм в село Гърмен
Снимки: kab.bg, Божидар Чоторов
29 Август 2018, Сряда


Последната църковна служба във възрожденската църква, паметник на културата, е била на Великден през 2003 г.

Автор: Десант

Уникалният 120-годишен храм „Свети Великомъченик Георги“ в село Гърмен, който е паметник на културата, фатално се руши. За това алармираха от Камарата на архитектите в България (КАБ), позовавайки се на молбата на Църковното настоятелство на неврокопската светиня, отправена към всички родолюбиви българи и неправителствени организации да съдействат за спасяването на възрожденската църква.



Трикорабната псевдобазилика е построен през 1898 г. върху руините на по-стара култова християнска сграда.

Интересното за нея са интериорът и иконостасът. Аркадата на централния кораб е изписана с медальони. Големият иконостас имитира мраморен. Царските двери са резбовани с плитка резба и имат иконни изображения. Някои от иконостасните икони са от 1836 г. – наследство от предходния по-малък храм, а другите – от 1868 г., са  дело на Серги Георгиев, представител на Банската художествена школа. Той е смятан за зограф пионер, тъй като се опитва да вкара живот в църковната живопис, придавайки чувства на израженията и движенията на хората.



Последната църковна служба в рушащия се днес храм е било празничното църковно служение на Великден през 2003 г. 

Църковното настоятелство се е обърнало за помощ към всички държавни институции – Министерския съвет, Народно събрание, Министерството на културата и др., с молба да се спаси и реставрира църквата.



Досега е получен отговор единствено от Министерството на културата с обяснението, че храмът е общинска собственост и грижата за него е на общината.



В категории: Вяра , Добри Вести , Църкви и манастири

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Найден
04.09.2018 11:36:19
3
0
Институциите едва ли ще откликнат с нещо, така и си остават тези неща само на думи и съжеления за хубавите сгради. Трябва да се търсят спонсори, общината няма да даде и лев за това. Аз съм готов да работя безвъзмезно по проекта, ако има и други желаещи така ще се получат нещата, както се случвало и преди години. Духовността и културата трябва да е в нас и да се работи за тях никой няма да направи нищо докато не се вдигне революция.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки