Да кажем сбогом на халогенните крушки


Да кажем сбогом на халогенните крушки
Снимката е илюстративна
28 Август 2018, Вторник


Тенденцията е към налагане за употреба на светодиодното LED осветление

Автор: Десант

От 1 септември в Европа вече ще е забранено използването на халогенни крушки за осветление. Вече повече от половин век те масово осветяват улиците в българските градове, използват се и в частните домове. 

Изхвърлянето им от употреба ще стане постепенно, като количествата, които в момента се намират в търговската мрежа, ще бъдат продадени до шушка. Изключение ще бъде направено за по-малките круши - т.нар. пури, и тези, които се използват например във фурните.

Като цяло тенденцията е към налагане за употреба на светодиодните LED крушки, които трябва да намалят вредните емисии и сметките за ток. Поне според изчисленията на индустрията, екоактивисти и експерти.

На 17 април 2015 г. страните членки на Евросъюза решиха да отложат с две години забраната на халогенните крушки, но ето че настъпи и крайният срок, в която тя да влезе в сила - 1 септември 2018 г.

Отлагането се наложи, за да има време LED осветлението да поевтинее, каквато тенденция се наблюдава през последните години. За периода 2010-2017 г. цената на светодиодните крушки е спаднала със 75%.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки