Блатото в центъра на Бургас става парк, но някой друг път


Блатото в центъра на Бургас става парк, но някой друг път
28 Август 2018, Вторник


Все още се водят съдебни дела за отмяна на отстъпеното право на строеж и докато те не приключат в полза на общината, на това място нищо няма да може да се прави

Автор: Мария Митева

Най-голямата язва на Бургас, така нареченият „жабарник“, който се простира в самия център на морския град, непосредствено до емблематичния площад "Тройката", е на път да се превърне в модерен градски парк. На заседание на местния Общински съвет бе одобрена докладна записка на кмета Димитър Николов, с контретно предложение да бъде изготвен подробен устройствен план на терена.

Идеята е статутът на бившия (и нереализиран) ГУМ, както още го знаят бургазлии, да бъде променен от място за универсален магазин в градски площад с ниски постройки от типа "Информационен център".

Все още обаче се водят съдебни дела за отмяна на отстъпеното право на строеж. Едва след влязло в сила решение на магистратите ще започне и процедура по задвижване на проекта за разширяването на „Тройката“.

Процесът е изключително бавен и целите, заложени в докладната са само малка крачка към постигане на основната идея - градски площад с поредния подземен общински паркинг, признават от местната власт.

Община Бургас е собственик на близо 11 дка от парцела. Останалите 638 кв. м. са собственост на четири различни търговски дружества, които на практика създават спънките за облагородяване на терена. 

Докладната записка бе подложена на дълги дебати от страна на общинските съветници, но в крайна сметка бе приета с 43 гласа за, 2 против и 1 въздържал се. Предстои темата да бъде подложена на широко обществено обсъждане.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки