Предприемат поредна стъпка към източването на мазута от „Мопанг" (ОБНОВЕНА)


Предприемат поредна стъпка към източването на мазута от „Мопанг" (ОБНОВЕНА)
28 Август 2018, Вторник


Над потъналия през 1921 г. плавателен съд вече е разположен водолазен кораб  

Автор: Десант

Започват подготвителните действия за източване на мазута от кораба „Мопанг“, съобщават от транспортното министерство.

Водолазен кораб вече е разположен в морето над потъналия през 1921 г. плавателен съд. Предстои експертите да направят точни заснемания, чиято цел е да се установи точното разположение на „Мопанг“ и да се определят местата за закотвяне на водолазния кораб и допълнителните плавателни съдове, необходими за предстоящите спускания на водолазите.

Директорът на Изпълнителната агенция „Морска администрация“ капитан Живко Петров в интервю за БНР съобщи няколко часа по-късно, че водолазните екипи са успели да направят заснемане от повърхността с уред за измерване на дълбочините на местоположението на корабa и вече са ясни размерите му. „По чертежите ще се определят местата, където да се поставят стационарни котви“, допълни той.

„Ще се опитаме да заградим с друг кораб, който е нефтосъбирач. Там ще се прехвърля изпомпеното гориво и вода“, обясни Петров.

След поставянето на бетонните котви и позиционирането на кораба ще започнат и водолазните спускания.

Продължителността на акцията не може да се уточни точно, но, ако времето е добро, ще бъдат необходими 55 дни, посочи още директорът на "Морска администрация"

„Технологични опасения в момента нямаме. Трябва да се работи методично, бавно, внимателно. Най-напред да се провери с по-малки отвори къде и какво има по танковете, защото не можахме да се доберем до данни с какво количество гориво е бил кораба“, разясни кап. Петров.

Преди 10 дни операцията за източването на мазута от потъналия кораб беше спряна заради лошото време. Тази сутрин вълнението на морето беше два-три бала и водолазният кораб отплава от пристанището в Созопол с осем души екипаж.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки