Край Благоевград не е открита Скаптопара, а голям римски вилен комплекс


Край Благоевград не е открита Скаптопара, а голям римски вилен комплекс
Снимка: bTV Новините
27 Август 2018, Понеделник


Експертният съвет към Министерството на културата реши трасето на автомагистрала „Струма" да не се променя заради руините

Автор: Десант

Откритото край Благоевград антично селище не е Скаптопара, а голям римски вилен комплекс. Това стана известно по време на заседанието на Специализирания експертен съвет за недвижими културни ценности към Министерството на културата, състояло се на 21 август.

Пред комисията ръководителят на разкопките доц. Здравко Димитров заяви, че с 32 проучени сгради това са най-големите археологически разкопки за тази година. Но въпреки това, те не са достатъчно ценни, за да бъдат запазени на място. Заключението на екипа е, че става дума за голям римски вилен комплекс, който се е намирал в околностите на Скаптопара, а не за самото селище.

Това беше потвърдено и от специалиста по древни надписи Николай Шаранков от Софийския университет. Съдейки по информацията от т. нар. Скаропаренски надпис, намерен в село Грамада по пътя за Горна Джумая, откритият археологически обект не може да е античното селище, твърди той. В надписа се казва, че по време на неговото съставяне селището Скаптопара е било старо, а разцветът на открития римски вилен комплекс е бил едва към III-IV век сл. Хр.

Той изтъква и съществени различия в географското описание. Според него липсват всякакви данни, които да потвърдят, че археологическият обект е Скаптопара.

Така се стигна до заключението на комисията при културното министерство, че по-голямата част от откритията не притежават експозиционна стойност.

На заседанието беше решено, че трасето на автомагистрала "Струма" ще се запази, а два от археологическите обекти - раннохристиянска църква и римска гробница, ще бъдат преместени и експонирани встрани от шосето.

На мястото си ще бъдат експонирани единствено западните части на римска вила и баня, които не попадат в трасето на аутобана.


В категории: Новини , Античност , Археология

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки