Основният заподозрян за катастрофата край Своге - слабата мантинела


Основният заподозрян за катастрофата край Своге - слабата мантинела
Снимки: БГНЕС
27 Август 2018, Понеделник


Експертите спорят доколко тя е спомогнала за инцидента

Автор: Десант

Разлики в плътността на асфалтовата смес, пропуквания на платното и слаба мантинела, поставена в нарушение на стандартите за отстояние. Това са част от нарушенията при изпълнението на ремонта на пътния участък, които установиха експертите от Института за пътна безопасност при огледа на мястото на катастрофата при Своге, предаде БНР.

В ефира на националното ни радио, Методи Стилианов - български специалист по пътна безопасност, който работи в Австралия и бе привлечен за външна експертиза, коментира, че когато се върви по пътната настилка в този участък, се усеща, че няма сцепление.

„Просто се усеща на подметката, при положение, че съм 95 килограма. Автобусът е над 3 тона и половина. Така инсталирана мантинелата или така проектирана, тя не е свършила работата си. Имаме автобус, който е прелетял отвъд мантинелата, имаме бордюр, на който челният му ръб просто е изстрелял автобуса, а мантинелата най-вероятно е спомогнала да го обърне" - категоричен е експертът.

Той смята, че за да се разбере дали става въпрос за пестене на пари, на средства от изпълнение на обекта, трябва да се видят плановете и проекта. 

Мантинелата на пътя край Своге, където стана тежката автобусна катастрофа с 16 загинали, е за леки автомобили, не е проектирана да бъде с по-висок клас, за да може да спира тирове или автобуси. Това обяви и Владимир Тодоров, председател на Асоциацията на пострадалите при катастрофи, пред bTV.

По думите му едно от много предписания към този участък е било за подсилване на мантинелата.

По-рано Красимир Георгиев от Асоциацията за квалификация на автомобилистите посочи, че тя е като вафлена коричка.

По-рано в студиото на "Здравей, България" министър Николай Нанков посочи, че експертиза ще посочи здрава ли е мантинелата. По думите му, освет това 5 пъти АПИ е искала от фирмата да оправи нередностите по пътя, но тя не го е направила.

„Трейс груп холд" е компанията, чиято дъщерна фирма „Трейс Своге" е изпълнителят на рехабилитацията на пътния участък в Искърското дефиле. От там отрече причината за тежкия инцидент да е състоянието на пътя и твърдят, че не е тяхна отговорност да го оправят. 

Мантинелата коментира в предаването "Тази сутрин" по bTV и председателят на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) инж. Светослав Глосов. Той е категоричен, че тя не може да спре такъв тип товар. 

На въпрос с декоративна функция ли е мантинелата в участъка на тежкия инцидент, инж. Глосов поясни: „Тази мантинела е изпълнена съгласно проекта, това е урбанизирана територия, с намалена скорост на движение, има преди това тротоар и мантинела, чието предназначение не е да спира 40-тонен автомобил".

Относно това, че участъкът се смята за опасен, подавани са множество сигнали и не е ли било възможно мантинелата да се подсили, инж. Глосов заяви, че инженерът определя технологията на изпълнение на проекта, така и приема ограничителните средства, материалите, които се използват.

Той поясни, че въз основа на сигнали, получени от органите на МВР, първите мерки, които АПИ е предприела, е да предупреди за опасния участък на пътя - има ограничения на скоростта, указания, че пътят е хлъзгав и има опасност за ПТП. "Този път е в гаранцията, тя изтича тази година", добави той.



До този момент разследващите не са установили точната причина за трагичния инцидент. Основните направления, по които се работи, са тридействията на водача, изправността на автобуса, както и техническото състояние на пътния участък.

Според Любка Маринова от Асоциацията на пострадалите от катастрофи има вероятност всяка една от версиите за катастрофата да е допринесла за тежкия инцидент, при който загинаха 16 души.

Пред Bulgaria ON AIR тя изтъкна, че сега отново се е заговорило за коланите в автобусите, като на заседанието в Министерския съвет се е взело решение задължително да се слага колан при возене в автобус. „Тази предпазна мярка значително е намалила жертвите в Европа", коментира в тази връзка  Маринова.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки