Сензационна находка на Калиакра: Археолози откриха гърне със съкровище


Сензационна находка на Калиакра: Археолози откриха гърне със съкровище
22 Август 2018, Сряда


Предполага се, че това е било плячка, укрита от татарите, правили набези по нашите земи през средновековието

Автор: Силвия Горанова

Рано сутринта на 17 август в крепостта Калиакра, под подовото покритие на помещение, опожарено в края на XIV в. археолози откриват малко глинено гърне, в което е трезорирано богато съкровище. То съдържа 957 предмета, от които 873 сребърни и 28 златни монети, 11 апликации и катарами, 28 сребърни  и бронзови копчета, 11 златни обеци, два пръстена, от които един златен и четири маниста от скъпоценни камъни и злато.Находката е открита по време на редовни археологически разкопки, които се провеждат за петнадесета поредна година в крепостта Калиакра. През 2018 г. те се финансират от Министерството на културата на република България, Община Каварна и Националния исторически музей (НИМ).

Екипът се ръководи от директора на НИМ доц. д-р Бони Петрунова. В него участват археолози от НИМ, НАИМ, дипломанти на Пловдивския и Софийския университети, студенти от НБУ и Шуменски университет.Откритото съкровище съдържа изключително ценни монети. От направения първоначален преглед на една малка част, се констатира, че то не включва само сребърни османски монети, а и много български.

Акчетата (сребърни монети от времето на Османската империя) заемат приблизително 60% от количеството. Основно принадлежат на султан Баязид Йелдъръм (1389-1402), и малка част на неговият предшественик Мурад I (1362- 1389).

Всички скъпоценности са били укрити в края на 14 в., по време на някое от драматичните нападения над столицата на Добруджанското деспотство.Едно от тези събития е описано в една от хрониките от това време, в която е отбелязано, че през 1399 г. татарите от ордата на Актав нападат Варна и други градове по Северното Черноморие.

През 1401 г. татарите на Актав, който е бил известен като Добруджанския татар, били разгромени и разселени в различни селища като Провадия, Русокастро и др. Възможно е едно от техните военачалници да е събрал откритото на Калиакра съкровище. Очевидно той ги е заграбил от различни хора и места и ги е скрил под пода на къщата си, малко преди тя да бъде опожарена.

В същата сграда, при проучванията през 2014 – 2017 г.  бяха намерени част от сребърен обков от църковна книга, катарама за колан от бял нефрит, както и колективна находка от 26 медни мангъра (малка медна монета) на Баязид І Йълдъръм  (1389 -1402).

Самата сграда е построена непосредствено върху руините на антични постройки и около нея се откриват богати погребения от 14 в.

В един от гробовете, през 2014 г. бяха намерени три златни монети, хиперперон нумизма, от времето на Никейската династия при управлението на Йоан III Дука Ватаци (1222-1254).

В годините назад, през които полуострова е проучван, изследователите са имали късмет да попаднат на още две значително по-малки съкровища, чиито състав кореспондира с откритото преди дни.

Първото включва 60 акчета на Баязид открити разпилени върху пода на опожарено жилище. Второто се състои от 80 акчета също от времето на Баязид и един сръбски грош, но в малката каничка, в която е укрито, има 2 чифта златни и няколко единични обици и други дребни накити.


В категории: Новини

3
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
3
Приятел на България
23.08.2018 12:32:17
0
0
Нашествието на румънските емисари у нас
http://www.desant.net/show-news/24872
Emisiune Tv despre românii din Bulgaria la Digi24 Craiova
http://rgnpress.ro/rgn_18/categorii/reportaj/28117-2018-07-06-07-02-33.html
Нов анти-български репортаж по румънска телевизия. Диджи ТВ е частна телевизия, поне официално но много е заразена от румънски разузнавачи. Има румънски разузнавачи по всичките телевизии за новини и политика в Румъния, също и по националната обаче тази като че ли е една от най-засегнатите от шпиони.
Чия е Добруджа?
http://www.chitatel.net/forum/topic/16939-%D1%87%D0%B8%D1%8F-%D0%B5-%D0%B4%D0%BE%D0%B1%D1%80%D1%83%D0%B4%D0%B6%D0%B0/

Какво може да направи България:
1. Във връзка с "румънското национално малцинство" в България. Няма такова нещо. Признаването му би означавало даване колективни права на етническите румънци, което е в разрез с международното право. Има само румънска етническа общност, а не и малцинство.
Например: в БЮРМ има 3-4 албански политически партии. Това означава че всяка една от тях представлява колективно по няколко десетки/стотици хиляди етнически албанци (с право на гласуване) и техните деца (които нямат право за гласуване). Освен това има поне 2 прецедента за непризнаване национални малцинства: Франция и Гърция.
Освен това, на румънските власти не им пука от етнически румънци в България, те само ги използват за да създадат проблеми във вашата страна, за да се спре доброволното асимилиране/вливане/сливане на власите и (още по-важно) на многобройните влашки цигани или румъно-езични такива в българската нация. Влашките цигани са христяни, много по-цивилизовани са от другите и доброволно се българизират понеже живеят в България и българите за тях са престижен народ, понеже са държавотворци.
През Втората Световна Война румънското правителство е изгонил част от тях в Приднестровието, в концлагери, като не е направил никаква разлика между румъо-езични цигани и другите, за огромното разочарование и безнадеждност на първите.
В Румъния и понастоящем нито един румънец не смята румъо-езичните цигани за румънски, а само за цигани.
Мисля че и в България (където има твърде малко българо-езични цигани) нито един българин не ги смята тези хора за българи.
2. Във връзка с румънските териториални претенции към част от българските териториални черноморски води. Ако румънците успяват да крадат тези води Румъния ще стане пряк съсед на Турция по морето (поне така съм научил от румънец, не знам дали това е вярно или не), което на практика означава обикаляне на България от всички бъдещи газо- и нефтопроводи идващи от Турция към Европа. Всичките ще минат или през Гърция, или през Румъния.
Преди малко години Румъния даде на (международен) съд Украйна за част от украинските икономически води с "аргумента" че Змийският Остров (украинска територия която определяше границата между двете държави и за водите от икономическо изключване) всъхтност не е никакъв остров а скала, скално образуване (тоест голям камък), понеже няма източници от природна вода. Делото беше спечелено от Румъния въпреки че има прецедент (поне един): Сингапур съхсто няма такива неща и не само че няма териториални води а и водеше дело с Малайзия за определяне морска граница. Малайзия дори признава "справедливостта" на сингапурските "аргументи" и през 2017 делото е спечелен от Сингапур.
Така че, вместо на Сингапур да му се отнемат всичките териториални води, тази страна успява да си ги увеличи.
Така че Румъния е спечелила от Украйна 9 700 кв. км. в резултат на "погрешното" съдене на международния трибунал. Струва ми се че това (окончателното решение на съда) е станало точно по времето на председателството на Янукович, про-руски украинец (или нещо повече: етнически руснак от Украйна), а това беше наказване на Украйна за това че не беше про-американска, про-западноевропейска страна. Щом Румъния нелегално притежава 9 700 кв. км. от украинска територия, няма как да има претенции към 17-те кв. км. от България.
3. Румъния трябва да върне на България всичките мощи на Свети Димитър Басарбовски, български светец станал покровител на Букурещ. Тези мощи не бяха купени от монастира Басарбово, който беше единствения техен стопанин а (доколкото ми е известно) от етнически българин живеещ в Румъния или от член(ове) на руската армия която ги беше "спасила" от турците, тоест от хора които нямаха никакво юридическо и морално право да ги продадат.
Singapore Has No Natural Water Supply, but the Country Isn’t Going Thirsty
http://www.takepart.com/article/2015/11/05/singapores-solution-water-crisis
Verdict la Haga: România a câştigat 9.700 km pătraţi de platou continental, 79% din suprafaţa disputată
https://www.antena3.ro/actualitate/verdict-la-haga-romania-a-castigat-9-700-km-patrati-de-platou-continental-79-din-suprafata-disputata-63647.html
7 ani de la câştigarea procesului de la Haga. România şi-a extins drepturile de suveranitate prima oară din 1918
https://www.romaniatv.net/7-ani-de-la-castigarea-procesului-de-la-haga-romania-si-a-extins-drepturile-de-suveranitate-prima-oara-din-1918_272049.html
https://www.thestar.com.my/news/nation/2018/06/01/world-court-drops-malaysia-singapore-territorial-dispute/
https://www.nytimes.com/2007/03/15/world/asia/15iht-singapore.4922379.html
https://www.quora.com/Does-Singapore-have-friendly-neighbors
https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/bu.html
https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/ro.html
https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/tu.html
https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/ri.html
https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/gr.html
https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/mk.html
http://www.fsmitha.com/world/singapore.htm
2
Приятел на България
23.08.2018 11:59:06
0
0
http://art-emis.ro/jurnalistica/4917-vecinii-nostri-neo-nazistii-ucraineni.html

Vecinii nostri, neo-nazistii ucraineni

Крайно украинофобска статия по сайт на румънски "историци", много от тях пак работещи за румънското разузнаване.
Ставало дума за украинците - нацисти.
Много смешно е това приемане и употребяване на руска пропаганда (Russian Fake News :grin: ), понеже румънците са и крайни русофоби и това няма да се "аресува" (допадне) на американците и западно-европейците които подкрепят Украйна. Румънците усърдно провеждат слугинажа към Запада защото си мислят че така ще успеят да убедят западните Велики Сили да им "върнат" изконно украинските и българските земи принадлежили на бившата Велика Румъния. Плюс Приднестровието.

https://www.youtube.com/watch?v=ZDtPdJ4loiA

SYMBOLICZNE. Ukraincy pluja nam w twarz! Zamkneli Lwy na lwowskim Cmentarzu Orlat

https://www.youtube.com/watch?v=GYEz06XNyfU

Lviv is polish

https://www.youtube.com/watch?v=V3iHjvg2QQ4

Lwow na zawsze Polski!

https://www.youtube.com/watch?v=DMbh5qWHBJo

Romania "Cernauti" the most beautiful "romanian" city

https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A7%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%B8%D0%B2%D1%86%D0%B8

Чернивци
1
Приятел на България
23.08.2018 11:48:28
0
0
Албанофобска (тоест анти-албанска, за тези които не знаят какво означава наставската "-фоб", защото все още не говорят гръцки език) статия от вестника на сепаратистите от ОМО Илинден.
Очевидно анти-българските (и анти-гръцките) статии не бяха достатъчни, сега е време за самоубийствени анти-албански такива. Защо самоубийствени? "Зато що" се знае много добре колко "внимателни" са албанците с онези които ги омразят, презират и, отгоре на всичко, обиждат.
http://narodnavolja.com/articles2018/08/txt03.php
Цитирам от статията на сепаратиста Самуил РатеФски:
"Албанската национална идея е „идея в зародиш“, неразвита и недостатъчно силна. Тя прилича повече на „само опити в сравнение с упоритите, мощни и организирани усилия на славяните и гърците“. Дори и в случаите, когато по изключение се отвори някъде албанско училище, то най-често не успява да оцелее повече от няколко месеца (Теодора Толева, Влиянието на Австро-Унгария за създаването на албанската нация (1896 – 1908), София, 2012, приложение № 2, с. 458, 461, 463 и 470)."
Както се вижда българския предател, уж "етнически македонец" цитира българка-историк (историчка?) (Теодора Толева), въпреки че той сигурно презира българските историци и ги смята за "историци", тоест за не-историци.
Разбира се че албанската нация никак не е стара, докато албанският етнос, албанската етничност съществуват много отдавна, по-отдавна от българската/хърватската/сръбската, въпреки че българската, хърватската и сръбската нация са по-стари от албанската.
Македонски етнос не съществува и днес, само македонската нация, докато българският/хърватският/сръбският, а и албанският съществуват отдавна. А и "македонската" нация, тоест славо-пеонската такава е много по-млада от българската.
Защо славо-пеонската? "Зато що" БЮРМ не беше населена с антично-гръцки македонци а с пеони. Така че ни дума не може да стане за славо-македонци когато те са славо-пеонци, а в БлагоевграТско славо-траки, понеже първоначалните обитатели на така наречената Пиринска "Македония" бяха траките.
Разбира се повечето славяни в Пиринско са осъзнати българи, тоест те не са български предатели/продажници въпреки че те не са наясно с географията и си мислят че живеят в някаква несъществуваща "Пиринска Македония" докато те всъщност живеят в Пиринска Тракия.
Така че няма македонски българки в Пиринско, има само тракийски българи там.
А "етнически македонци" не само че ги няма в Пиринско, няма ги и в БЮРМ, понеже няма такова нещо: македонска етничност.
Сега за друга статия от същия "весник":
http://narodnavolja.com/articles2018/08/txt02.php
Президентът на Република Македония Ѓорге Иванов:
НЕМА ДА СЕ ПОКОЛЕБА И ДА ГО ПОТПИШЕ ДОГОВОРОТ СО ГРЦИЈА
Цитат от този български предател ЙОваноФСКИ:
"Членството на Република Македонија во Европската унија и НАТО, не смеат да се злоупотребуваат за прифаќање на штетен договор со несогледливи последици по македонската држава и македонскиот народ."
Този български предател ИваноФСКИ не само че ненавижда всичко гръцко, например гръцки език, например думата "граматика", дума "македонски" "език", тоест от пеонски "литературен" диалект на български език. Той не само че ненавижда тази "македонска" дума поради гръцкия й произход, тоест етимология, изглежда че той ненавижда и самата граматика, не само името й.
Правилно е да се каже: членствАТА на Република Славо-Пеонија...
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки