Жители на 11 села в Старозагорско блокираха Подбалканския път София-Бургас


Жители на 11 села в Старозагорско блокираха Подбалканския път София-Бургас
22 Август 2018, Сряда


Хората протестираха срещу изграждането на кариера за варовик в местността „Кереч Търла“

Автор: Десант

Жители на 11 села в Старозагорско протестираха днес срещу изграждането на кариера за варовик в местността „Кереч Търла“, предаде БГНЕС. Те блокираха Подбалканския път София-Бургас.

Хората настояват за мораториум върху разрешителното за дейността на кариерата и за нова оценка на въздействието върху околната среда, в която да бъде отчетено и тяхното мнение. Кариерата за варовик се намира в землището на три села – Едрево, Оряховица и Братя Кунчеви.

Само на 2 километра от там има друга карира, a по закон, в землището на едно населено място не може да има две кариери. Освен това местността, където ще е новото съоръжение, е и вододайната зона на 2 села.

„Опасяваме се от екологична катастрофа и то много голяма екологична катастрофа, защото самата концесия е около 800 декара, но тя може да стане и 1000, няма кой да ги следи... Губим водата, губим си въздуха", коментира Динко Денев, кмет на с. Едрево.

В решението на оценка за въздействието на околната среда за изграждане на кариерата, не са обсъдени отрицателните становища – на общините и на Регионална дирекция по горите.

„Община Стара Загора е дала становище за несъгласие за разработка на находището Кереч Търла, поради това, че ще има непоправими щети върху околната среда и върху населените места, засегнати от разработката на находището”, заяви Делян Иванов, секретар на Община Стара Загора.

На протеста дойде и областният управител на Стара Загора. Според Гергана Микова трябва да се намери разумно решение на проблема: „Изключително се надявам, че държавата ще намери правилното решение и наистина се надявам, че след всичко, което се опитваме да правим, ще успеем да намерим разрешение, така че хората да не се притесняват и действително да нямат и основание да се притесняват", каза още Микова.

Концесионер на находището за 25 години е пловдивското дружество „АС Стоунс“ ООД. Според предварителното съобщение за предоставянето там ще бъдат направени инвестиции в размер на 2 милиона и 200 хиляди лева, но работата по изграждането на кариерата не е започнала.

След протеста стана ясно, че спешно е изпратен Жечо Станков, заместник-министър на енергетиката, за да се срещне днес с протестиращите от 11-те населени места в Старозагорско, заради изграждането на кариерата за варовик.





В категории: Новини , Общини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки