Излязоха резултатите от проверката на Медицински одит по повод смъртта на родилката в Плевен


Излязоха резултатите от проверката на Медицински одит по повод смъртта на родилката в Плевен
21 Август 2018, Вторник


Има данни за нарушения в диагностично-лечебния процес, за което ще бъде образувано административно-наказателно производство, съобщават от Министерството на здравеопазването

Автор: Силвия Горанова

Извършената проверка в УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ - Плевен по повод починала на 26 юли родилка Маргарита М., на 38 години, констатира нарушениe в диагностично-лечебния процес, за което ще бъде образувано административно-наказателно производство.

Цялата документация по случая е предоставена на Районната прокуратура в Плевен, съобщават от Министерството на здравеопазването.

На 25 юли т.г. жената е хоспитализирана в Клиниката по акушерство и гинекология на УМБАЛ – Плевен за родоразрешение – планово Цезарово сечение. Проведена е предоперативна анестезиологична консултация, но не е извършен преглед и в Историята на бременността и раждането (ИБР) няма записани данни за състоянието на устната кухина и подвижността на шийния отдел на гръбначния стълб на пациентката.

На по-късен етап това не е позволило да се направи оценка на риска от извършване на ендотрахеална интубация, се казва в доклада на проверяващите.

По преценка на анестезиолога и по желание на пациентката раждането е планирано да се извърши под обща анестезия.

На 26 юли в 9.00 ч. е започнала оперативната интервенция. Направени са няколко опита за ендотрахеална интубация, която не се е осъществила поради анатомични особености на устната кухина. Екипът е пристъпил към ръчно обдишване.

В периода на обдишване е установено повишено съпротивление на дихателните пътища, тежък бронхоспазъм и хипотония. Вследствие при родилката настъпва остра хипоксия, довела до пренатално страдание за плода.

Реанимационните мероприятия в Клиниката по акушерство и гинекология са продължили в пълен обем до 14.00 ч., след което е взето решение за преустановяването им, поради настъпила необратима сърдечна и съдова слабост. Това е и часът на обявяване на леталния изход.

Изпълнителна агенция „Медицински одит“ е отправила препоръка към УМБАЛ - Плевен в срок до 30 септември да бъде разработена и приложена писмена процедура за оценка на риска при осъществяване на ендотрахеална интубация.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки