Борисов уволни служител на МС, държал се грубо с журналисти


Борисов уволни служител на МС, държал се грубо с журналисти
Снимка: Монитор
21 Август 2018, Вторник


Малко по-рано днес Асоциацията на европейските журналисти в България излезе с отворено писмо до премиера и до всички медии

Автор: Силвия Горанова

По разпореждане на министър-председателя Бойко Борисов служителят на „Правителствената информационна служба“ Любомир Методиев е освободен от длъжност. Въпреки, че Методиев поднесе публично своето извинение.

„Правителствената информационна служба“ не може да си позволи да бъде обвързвана с този инцидент. Подобно поведение и отношение към представителите на медиите е неприемливо и е в противоречие с принципите на работа на службата, се казва в прессъобщението на Министерски съвет.

Малко по-рано днес Асоциацията на европейските журналисти в България излезе с отворено писмо до премиера и до всички медии. Служител на МС, позволил си да удари журналистка, няма място на държавна служба, са категорични от АЕЖ.

От там припомнят за инцидента, при който Любомир Методиев е ударил репортерката от вестник "Монитор" Елена Крумова, докато тя е изпълнявала служебните си задължения.
 
"Намираме за недостатъчно извинението, поднесено от Методиев чрез профила му в социална мрежа, в което той твърди, че действието е било неволно и “микрофонът отхвръкнал от ръката му”. Тази версия противоречи на свидетелствата на множество журналисти от други медии. Колегите на Крумова, присъствали на място, са били толкова възмутени от случилото се, че са се обърнали към министър-председателя. Това едва ли щеше да се случи при неволно деяние. Извинението на Методиев е дошло едва след забележката, отправена му от премиера", се казва в текста.
 
Ето какво още разкриват от АЕЖ: 

"Асоциацията на европейските журналисти - България има сведения, че това не е първият път, когато Методиев си позволява да се държи арогантно с журналисти. През март по време на срещата ЕС–Турция във Варна, с нас се свързаха представители на немски медии, за да се оплачат от грубо отношение от въпросния чиновник.
 
Германските журналисти и българските колеги, работещи за немски медии, бяха подкрепили акцията на АЕЖ-България за солидарност с турските журналисти в затвора. Представителите на немски медии сложили от символичните акредитационни карти с имената и снимките на задържаните турски колеги и се снимали с баджовете в резиденция Евксиноград, където се провеждаше срещата.

Това предизвикало гнева на Методиев, който вдигнал скандал и заплашил журналистите, че повече няма да получат акредитация за нито едно събитие на Министерски съвет. Тогава представител на АЕЖ се свърза незабавно по телефона с Методиев и той не отрече инцидента, но каза, че не е заплашвал немски журналисти.

Въпреки това германските колеги, пристигнали в България специално за тази среща, си тръгнаха от страната възмутени от поведението на българския държавен служител.

ЕЖ не направи публичен този инцидент тогава, тъй като не искаше да отклонява вниманието от основната цел на акцията – солидарност със задържаните турски колеги, и да предизвика вътрешен скандал, вместо общи европейски действия за натиск върху режима в Турция.

Този предходен случай обаче показва, че Методиев е склонен да изпуска нервите си срещу журналисти, въпреки че получава заплатата си точно за да помага на представителите на медиите да информират обществото."


В категории: Новини

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
прасета
21.08.2018 15:30:57
0
0
Прасета има много за уволняване.... Къде са седмичните прес-конференции? Въпроси? То не е сигурност, не са банки, не са медии. Само прасета...
1
прасета
21.08.2018 15:30:38
0
0
Прасета има много за уволняване.... Къде са седмичните прес-конференции? Въпроси? То не е сигурност, не са банки, не са медии. Само прасета...
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки