Пламен Мирянов: Пръв в езерото „Близнака“ влязох аз. Съжалявам!


Пламен Мирянов: Пръв в езерото „Близнака“ влязох аз. Съжалявам!
21 Август 2018, Вторник


На всички, които си позволиха да плюят, да хулят, да изливат омраза, и дори пожелаха моята смърт, смятам, че в техните сърца е по-нечисто, отколкото нашето влизане в езерото, казва председателят на фондация „Нашият дом е България“

Автор: Янко Крумов

Пламен Мирянов от групата, която изигра хоро на Седемте рилски езера и нагази в „Близнака“, написа писмо до управляващите. По последни данни българите с носии, които са влезли в националния обект, ще бъдат глобени с до 10 000 лева.

Ето и целият текст, без редакторска намеса:

"До Директора на дирекция „Национален парк Рила“, до представителите на всички екологични организации, изразили мнение във връзка със събитието от 11 август,
до всеки, който с пост, снимка или коментар е участвал в разразилите се бурни дебати около случилото се!

От името на фондация „Нашият дом е България“ и като организатор на събитието „Седем ансамбъла на Седемте Рилски езера“ правя следното заявление.

Пръв в езеро „Близнака“ влязох аз. Възхитен бях от красотата, излъчвана от мъже, жени и деца, носители на нашите вековни фолклорни традиции и постъпих емоционално по време на снимките и това никога не е било планирано! Извинявам се лично за станалото.



Съзнавам, че нашето навлизане във водата не е било правилно. То обаче едва ли следва да бъде наричано оскверняване или съсипване на природния феномен. Аз и моите съмишленици сме се зарадвали на Божието творение, на Майка земя, на Родината, и то по един уважителен начин: във фолклорни костюми и с чисти сърца!

Водите на езерата имат древна памет и носят голяма сила. Искахме се за миг да се слеем с това свещено езеро! Не сме се къпали, не сме се мили, не сме плували голи, не сме изстудявали бири и дини, не сме се били по гърдите!

Съзнавам грешката си. Сега ще сложим табели с категорични послания, ще направим всичко по силите си да се обърне внимание на това ограничение. Надяваме се, че ще бъде възложено и наблюдение за спазване на забраната. Нека тя да важи както за хора, така и за животни!

Никога не съм виждал знаци с категорични забрани за влизане във водоемите. Не съм забелязал да се упражнява засилен контрол на територията на „Национален парк Рила“ – както за влизане във водата, така и за безразборното изхвърляне на отпадъци. Само от любопитство, бих си позволил да запитам: колко са издадените административни актове – връчени и изпълнени – за подобни нарушения, ангажирана ли е била някога досега административно-наказателна отговорност на друг субект?



В плана за управление на парка липсва уточнение, че е забранено всякакво Влизане*** във водата. Точка 17 от раздел „Забрани“ гласи, че се налага ограничвние върху: „Къпането и миенето във водните обекти”. По периметъра на водоемите липсват ясни ограничителни знаци и ограждения, възпрепятстващи достъпа на животни до езерата. Искам да попитам еколозите знаят ли колко кучета са плували във водоемите онзи събота ден?

Аз дадох примера и идеята на участниците в събитието. Те нямат никаква вина. Нито техният ръководител. Поемам цялата отговорност и вината е изцяло моя. Фондация „Нашият дом е България“ и аз лично сме готови да понесем цялата отговорност и да изтърпим последиците от наложените санкции.

Намирам обаче за несправедливо да се търси индивидуална административно-наказателна отговорност от отделните членове на ансамблите. Преди да се стигне до репресия към хората, престъпили правила неволно, поради емоционални подбуди, държавата, би трябвало да подходи към случилото се с мярата на достатъчната, а не извънредна справедливост.

Ще заснемем образователен филм, който ще бъде излъчван в хижата и на долна лифтена станция. Кадрите ще бъдат фокусирани върху всички правила, забрани и регулации.

От години правим акции за събиране на фасове, хартийки, торбички, опаковки от храни и други отпадъци на територията на парк „Рила“ и особено в местността “Рилски езера“.

Тази година през месец октомври отново ще обявим инициатива за почистване. Имаме предложение всички забрани от Плана за управление и картата на парка да бъдат достъпни в електронен вариант (за да намалим използването на хартия) чрез код за сканиране при закупуване на билет за лифта.

Преди няколко месеца поканих известен оператор от САЩ – Jacob Schwarz, който прие да снима с нас видео за България, което той да разпространи по целия сват. За мен беше важно, когато отидем в Рила, да заснемем не само нашите природните красоти, но и нашия дух, нашите традиции и култура.

На всички, които си позволиха да плюят, да хулят, да изливат омраза, и дори пожелаха моята смърт в някое езеро, смятам, че в техните сърца е по-нечисто, отколкото нашето влизане в Близнака.

Господ Иисус Христос е казал: „А онова, което излиза от устата, произхожда от сърцето и то осквернява човека.“ Бих призовал към повече простителност, любов към ближния, състрадание и смирение.

Ние от фондация „Нашия Дом е България“ имаме отговорността да изпълним обещаното.

Бих искал да благодаря на всички сподвижници: прекрасните участници от деветте фолклорни ансамбъла и на техните ръководители за това, че дойдоха на Рилски езера и играха пъстри български танци на най-величествената природна сцена. Планината, приютила поклонниците си в народни костюми беше чутовна и величествена, но и по човешки приказна.



Отново изразявам извинение за случилото се на 11-ти август. Надеждата ми е в това, че понякога подобни недоразумения могат да ни обединяват около една идея и да ни накарат осъзнато да положим усилия за опазването на нашата прекрасна природа. Затова и благодаря на всички, които в интернет пространството надигнаха глас в защита на Рилските езера. Моля, добавете и мен сред поддръжниците на тази кауза!
Само заедно бихме могли да направим промяна!

С уважение,
Арх. Пламен Пламенов Мирянов
Председател на фондация „Нашият дом е България“


В категории: Новини , Туристически обекти , Природа , Забележителности

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
TURIST
21.08.2018 13:22:11
1
0
AKO KU4ETATA IMAXA BALGARSKO NATZIONALNO SAZNANIE,TO I TJX SHTEXA DA GI GLOBJT!OSOBENO OT
TAKIVA,KOITO SE IMAT ZA,,KATOLITZI PO-GOLEMI OT PAPATA,,!NO SI ,,ZATVARJAT O4ITE,,PRI KADE-KADE PO-GOLEMI NEREDNOSTI!TAKA 4E DERZAI PLAMENE!I IM DAI PREDLOZENIE NA ,,STOPANITE-PRIRODOZASH
TITNITZI,,NA PARKA DA POSTAVJT I ,,XIMI4ESKI,,TOALETNI I ZAKRITI KOSH4ETA ZA BOKLUK,KAKTO GO PRAVJT XORATA NAVSJKADE PO SVETA!DA SI SVARSHAT TJXNATA RABOTA,PAK TOGAVA DA SE PRAVJT NA ZAGRIZENI ZA PRIRODATA!SHTE NABLJUDAVAME DALI SHTE IMAT SASHTOTO,,STRIKTNO,,OTNOSHENIE I KAM DRUGITE POSETITELI NA PARKA!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки