Владислав Горанов: Ралица Агайн трябва доброволно да напусне Комисията по финансов надзор


Владислав Горанов: Ралица Агайн трябва доброволно да напусне Комисията по финансов надзор
20 Август 2018, Понеделник


Българският закон не предвижда възможността правителството да поиска нейната оставка, уточни министърът на финансите

Автор: Десант

Намираме сериозни пропуски в работата на ръководителя на управление „Застрахователен надзор“ в Комисията по финансов надзор Ралица Агайн. Това заяви министърът на финансите Владислав Горанов, цитиран от БГНЕС.

Министър Горанов и ръководството на Комисията по финансов надзор (КФН) проведоха среща при премиера Борисов в Министерски съвет, на която е обсъдена ситуацията с кипърската застрахователна компания „Олимпик“, намираща се в ликвидация.

„Българският закон не предвижда възможността правителството да поиска нейната оставка. Българският парламент има изчерпателно изброени хипотези, при които може да освободи предсрочно член на КФН, избран от него, но някой трябва да поеме отговорност“, призова Горанов и уточни, че Ралица Агайн трябва доброволно да напусне поста си.

Владислав Горанов отправи критики към работата на КФН като регулатор и на преден план изведе липсата на информация към Министерство на финансите, правителството и Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание.

Според него приносът на КФН за справянето със ситуацията се изчерпва само с издадената през май месец забрана за издаването на нови застрахователни полици на територията на България.

Горанов обяви, че страната ни ще предприеме и стъпки по дипломатически път, а кипърският посланик в София е извикан да дойде 14.00 часа днес при външния министър Екатерина Захариева.

„На него ще бъдат поставени няколко основни въпроса, чрез които ще искаме съдействие на официалните кипърски власти“, уточни той.

На срещата в Министерски съвет е обсъждана и възможността да бъде ангажирано кипърско адвокатско дружество, специализирано в областта на търговското право, което да представлява българските кредитори в Кипър.

Владислав Горанов припомни, че българският Кодекс на застраховането предвижда клоновете на юридически лица, осъществяващи застрахователна дейност на територията на ЕС, да внасят вноски в един от гаранционните фондове. Това е фондът, който служи за покриване на щети при липса на застраховка „Гражданска отговорност“ и липса на установен причинител.

„В този смисъл, в българското и европейското законодателство, липсва основание застрахованите в компанията „Олимпик“ да могат по някакъв начин да се удовлетворят от гаранционните фондове, които съществуват на територията на България“, коментира Горанов.






В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки