Хиляди българи от цялата страна се събраха на възпоменателен събор в Петрова нива


Хиляди българи от цялата страна се събраха на възпоменателен събор в Петрова нива
19 Август 2018, Неделя


Ние сме в дълг към всички, дали живота си за свободна България, каза вицепремиерът и лидер на НФСБ Валери Симеонов

Автор: Теодора Иванова

Хиляди родолюбци от цялата страна се събраха в историческата местност Петрова нива край Малко Търново. На паметната дата се отбелязва 115-та годишнина от Илинденско- Преображенското въстание, в което смъртта са намерили свидните жертви на Странджа и Тракия.



На заседанието в „Странджанското Оборище”, както става известно това място, се взима историческото решение да се подкрепи избухналото вече в Македония Илинденско въстание и да се предприемат бунтовни действия и в този край, за да се присъединят Странджа, Одринска и Беломорска Тракия към свободната вече родина.

Сред дошлите да сведат глава в памет на героите имаше и потомци на тракийци.

Заупокойна молитва в памет на загиналите преображенци – храм-костница „Света Петка“, прочете Сливенският митрополит Йоаникий.



Събитието бе уважено от вицепремиера по икономическата и демографска политика и лидер на НФСБ Валери Симеонов, народният представител от НФСБ Валентин Касабов, депутати от други политически сили и общественици.

Членовете на родолюбивата партия „Национален фронт за спасение на България" гордо развяха българският трибагреник. Те бяха поздравени от вицепремиера и заедно с него запяха химна на Странджа "Ясен месец".



„Чувството е на преклонение и уважение към подвига на нашите възрожденци, на всички, които са положили костите си, жертвали са животите, семействата си, всичко са жертвали, за я да има свободна България. Ние сме в дълг към всички, дали живота си. Мястото ни е тук и най-малкото, което можем да направим е да поднесем цветя и да се преклоним пред погледа на преображенеца“, каза Валери Симеонов.

Организатори на събитието са кметът на Малко Търново Илиян Янчев, Съюзът на тракийските дружества в България и Регионалният съвет на тракийските дружества –Бургас.

Патриотите се преклониха пред подвига на преображенеца и положиха венци и цветя пред издигнатия на Петрова нива величествен мемориал. Възпоменателното тържество завърши с тържествена заря в памет на преображенци.


В категории: Новини , История

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Христо Батинков
20.08.2018 05:36:44
0
0
Бях на Петрова нива за пръв път. Впечатли ме паметникът. Посетих храма и музея.
Имам въпрос: Информацията по-прецизна ли става, когато се пропусне фактът, че президентът на Република България е бил на тържеството? При това той отново постави въпроса за имотите на бежанците от Одринска и Беломорска Тракия.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки