Изборите за Национален съвет на българското малцинство в Сърбия ще са на 4 ноември


Изборите за Национален съвет на българското малцинство в Сърбия ще са на 4 ноември
17 Август 2018, Петък


19-те му члена ще участват в решаването по въпросите за образованието, информирането, културата и официалната употреба на български език

Автор: Десант

Министърът за държавно управление и местно самоуправление Бранко Ружич днес разписа редовните избори за национални съвети на националните малцинства, които ще се проведат в Сърбия на 4 ноември т.г.

В западната ни съседка са регистрирани 22 малцинства. На изборите за техни национални съвети ще участват около половин милион сръбски граждани, регистрирали се в отделни избирателни списъци по общините, като принадлежащи към националните малцинства.

Министър Ружич призова всички граждани, принадлежащи към националните малцинства, които живеят в Сърбия, да използват избирателното си право и да се запишат в отделен избирател списък. За целта е необходимо да се подпише едно заявление по образец, което се предава в общината по местоживеене, след което се извършва регистрация и се издава решение за регистрация в отделния избирателен списък.

Без тази регистрация  в отделния избирателен списък няма да може да се гласува на изборите на 4 ноември.

В този ден ще се проведат и изборите за 19-те члена на Националния съвет на българското малцинство, който, според сръбското законодателство, решава или участва в решаването по въпросите за образованието, информирането, културата и официалната употреба на български език.


В категории: Новини , Политика , Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки