Полицията в Харманли започна проверка заради урана във водата


Полицията в Харманли започна проверка заради урана във водата
Снимка: бТВ
17 Август 2018, Петък


ВиК – Хасково трябва да информира Комисията дали до този момент са правени обследвания за причината за рязкото влошаване на качеството на питейната вода в региона и какви мерки дружеството е предприело и планира да извърши

Автор: Десант

Полицията в Харманли, под надзора на Районната прокуратура, започна проверка заради урана във водата. Причината са съмнения на хората, че е имало укриване на информация.

Близо 25 000 души са снабдявани от водоноски, след като беше установен уран над допустимата норма във водата на Харманли и три съседни села. Водата е забранена не само за пиене, но и за готвене.

Здравният риск е незначителен, увери директорът на РЗИ – Хасково Соня Димитрова.

Тя отбеляза, че измерените стойности са 0,043 мг на литър, а нормата е 0,03 мг на литър. Въпреки незначителния здравен риск все пак ние сме длъжни да наложим тези ограничения, поясни тя.

Димитрова припомни, че допреди години максимално допустимата стойност е била 0,06.

Това е първият резултат, който показва отклонение от изследването на водата в Харманли. Досега не е имало проби, които да показват отклонения по показател естествен уран, посочи тя.

Зоната се водоснабдява от 9 кладенеца, в момента работят 6. В един от тях стойността е даже над 0,06. Този кладенец е спрян, предписали сме на ВиК да извърши почистване на водоемите и водопроводната мрежа, каза още шефът на РЗИ – Хасково.

Ще последват нови проби, а резултатът ще излезе до месец. Но дори  и да е в норма, вече има риск уранът да  избие отново.

„Искам наистина по-дълготрайно да бъде  разгледан  този проблем. Явно не е само в Харманли, а в цялата Хасковска област”, каза кметът на Харманли Мария Киркова.

Осигурени са водоноски от ВиК – Хасково. Има и мобилни водоноски, които заредиха кухните, където се готви, както и детските градини, обясни тя.

В момента в града има 2 стационарни и 2 мобилни водоноски, които ще обикалят по график кварталите. Кметът обаче ще иска още, тъй като за бежанския лагер например няма.

Бисер е едно от трите села в общината, където водата е обявена за опасна и забранена за пиене и готвене. Водоноските обаче не стигнаха до селата, затова от ВиК вече втори ден раздават бутилирана вода на хората. Има ограничение – по 5 литра на човек, които трябва да им стигнат до понеделник.

Хората обаче се оплакаха, че за семейство от двама души дават по 7 литра, които със сигурност няма да им стигнат.

Призивът към жителите в района е да не използват крайпътните и градски чешми, защото няма гаранция, че там водата е безопасна. Предстои здравните власти да ги изследват, след  което ще стане ясно дали водата е годна за пиене.

От Комисията за енергийно и водно регулиране също обявиха, че започват проверка.

С писмо на председателя на регулатора до изпълнителния директор на ВиК – Хасково се изисква в 7-дневен срок водното дружество да представи информация в КЕВР.

ВиК – Хасково трябва да информира Комисията дали до този момент са правени обследвания за причината за рязкото влошаване на качеството на питейната вода в региона и какви мерки дружеството е предприело и планира да извърши, с цел да бъдат изпълнени нормативните изисквания за качество на предоставяната водоснабдителна услуга, както и да посочи срока за тяхното изпълнение.
Източник: БТВ



В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки