Съдът върна делото срещу бившия шеф на АПИ Лазар Лазаров, ощетил държавата с 42 милиона лева


Съдът върна делото срещу бившия шеф на АПИ Лазар Лазаров, ощетил държавата с 42 милиона лева
Снимка: БГНЕС
16 Август 2018, Четвъртък


Лазаров е на съд за умишлена безстопанственост, свързана със строежа на автомагистрала "Марица"

Автор: Десант

Още едно от т.нар. "обществено значими дела" беше прекратено. Софийският градски съд върна на прокуратурата обвинителния акт срещу бившия шеф на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) Лазар Лазаров, съобщава БНР.

Лазаров е на съд за умишлена безстопанственост, свързана със строежа на автомагистрала "Марица". От действията му, според прокуратурата, агенцията е била ощетена с близо 42 милиона лева. С това обаче не се съгласи намиращият се в съдебната зала юрисконсулт на АПИ, който обяви, че институцията не иска да се конституира като граждански ищец, защото не смята, че е ощетена.

Министерството на регионалното развитие пък изобщо не изпрати свой представител.

Съдия Николай Николов прекрати дело с мотив, че обвинението е много разпокъсано, а в обвинителния акт не откри конкретни данни, които да подкрепят тезата на прокуратурата, че бившият шеф на АПИ съзнателно е ощетил пътната агенция. Самият Лазаров също обяви, че не разбира в какво е обвинен, а адвокатът му Кристиан Мирчев коментира:

"Прокурорът е единственият държавен орган, който преценява на кого и какво обвинение да повдигне. В тази връзка ние не оспорваме действията на прокуратурата, а оспорваме начина, по който е извършено, тъй като затруднява изцяло правото на защита. Прокурорът си има право да доказва неговите твърдения, но това все още са едни твърдения. Тепърва предстоят да бъдат доказани. Считам, че ще бъде много трудно".

Делото срещу Лазар Лазаров беше внесено първо в Специализирания наказателен съд. Той го прекрати и го прати на ВКС, защото прецени, че не му е подсъдно. Върховните съдии се съгласиха и пратиха делото на Градския съд.

Прокуратурата може да протестира връщането на обвинителния акт пред Софийския апелативен съд.


В категории: Новини , Разследвания

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки