Можеше ли да бъде предотвратена ситуацията със застрахователна компания "Олимпик"


Можеше ли да бъде предотвратена ситуацията със застрахователна компания "Олимпик"
16 Август 2018, Четвъртък


Борислав Богоев, който е бивш замeстник-председател на Комисията за финансов надзор, разкритикува работата на регулатора и заяви, че "не нещо, а всичко" е било проспано в казуса

Автор: Десант

Комисията за финансов надзор носи политическа отговорност за ситуацията с кипърската застрахователна компания "Олимпик". Това коментира в предаването "Преди всички" по БНР председателят на Асоциацията на пострадалите при катастрофи Владимир Тодоров:

"Нашия регулатор трябва да го питаме, колко пъти е отправял препоръки към кипърския регулатор, той да вземе отношение. И той въобще обърнал ли се е към кипърския регулатор да каже: Колеги, вашият застраховател тук не плаща, бави, има недостатъчно резерви и т.н. Така че има начини за въздействие", коментира той.

Борислав Богоев, който е бивш замeстник-председател на Комисията за финансов надзор, също разкритикува работата на регулатора и заяви, че "не нещо, а всичко" е било проспано в казуса с "Олимпик":

"И ако регулаторът беше излязъл и беше казал: Внимавайте с тази компания! Ама това било намеса. Няма такова нещо. Сега, какво правим ние? Тичаме след събитията. Нали ролята на този регулатор е преди това да вземе своите мерки и решения. Къде отидоха тези 60 000 000 на година от застраховките на българските граждани. Това е изтичане на национален капитал. Кражба на национален капитал. Защото тези пари, не са пари на застрахователя. Това са пари на застрахованите лица и те са елемент на националното богатство". 

Богоев даде пример с практиката си като заместник-председател на КФН: "Аз вкарах проверка в местния клон на "Олимпик" заедно с ДАНС. Влязохме на проверка, за да им покажем, че тук не могат да си разиграват коня. Написах на техния регулатор: "Вие, ако искате, идвайте с нас на проверка, но аз влизам". И долетяха със следващия самолет".

Борислав Богоев бе категоричен, че по отношение на пазарното поведение на тази компания на местния пазар българският регулатор "може да направи всичко, включително да забрани продажба на застраховки и отива на арбитраж с кипърския регулатор в европейския регулатор".

„Другите застрахователи ще бъдат щастливи, защото тези 50-60 милиона, които ще се налеят, ще бъдат разпределени между останалите играчи и това ще се случи в рамките на 2-3-4 дни, което наистина е един сериозен приход за останалите застрахователи“, посочи Владислав Тодоров. По думите му, "да очакваш адекватни обезщетения от фалирала компания, е ясно, че няма как да се случи".

Тодоров изтъкна, че някои от обезщетенията по тази застраховка са нужни веднага заради спешната нужда от лечение на пострадали от катастрофи: "Тоест едни обезщетения след шест месеца, след една година, вече няма да бъдат навременни и няма да изиграят своята функция, защото човекът сега има нужда от операция, импланти, рехабилитация. Така че ще бъдат ощетени и пострадалите при пътни инциденти".
Източник: БНР


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки