Най-посещаваните от векове бани в Източна Европа посрещат посетители с нови пешеходни пасарелки


Най-посещаваните от векове бани в Източна Европа посрещат посетители с нови пешеходни пасарелки
16 Август 2018, Четвъртък


В археологическия комплекс „Акве калиде" край Бургас приключва пореден етап от реставрацията и консервацията на старините

Автор: Десант

Приключва пореден етап от реставрацията и консервацията на старините в археологическия комплекс „Акве калиде" край Бургас.

В момента там се монтират пешеходни пасарелки, които ще предоставят на посетителите най-добрите гледни точки към разкритата архитектура на най-посещаваните бани в Източна Европа в продължение на две хилядолетия. Освен това е инсталирано декоративно осветление, отводнен и реставриран е студеният басейн на римските терми, запечатани са градежите в цялата южна част между аподитериума и някогашната турска баня, съобщават от Община Бургас.

След като това лято археологическите проучвания бяха концентрирани в северната част на обекта, при следващия етап от социализацията ще бъдат консервирани градежите в източната част, а над тях се предвижда да бъде изграден учебен музей с копие на римска баня.

Науката казва и доказва, че още древните траки са познавали лековитите извори на Акве калиде. Век след век мястото е посещавано от знатни римляни, византийски и латински императори, султани и номадски ханове. Всички те са идвали тук, привлечени от лечебната сила на същата минерална вода, която всеки от нас може да използва и днес.

По случай 10 години от старта на мащабните проучвания в археологически комплекс „Акве калиде" ще бъде отпечатана първата книга за историята на древните бани. Тя ще бъде представена на 14 септември.


Руините на Акве калиде през 2008 г.


В категории: Новини , Археология

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки