Жители на Гложене готови да даряват книги за изгорялото читалище


Жители на Гложене готови да даряват книги за изгорялото читалище
Ключови думи: Гложене, читалище, пожар
16 Август 2018, Четвъртък


Пожар унищожи сградата, според първоначалната оценка щетите за над 1 милион лева

Автор: Десант

Ако трябва, ще даряваме книгите от домашните си библиотеки, но ще възстановим фонда на читалището, заявяват готовност местните жители в козлодуйското село Гложене. На 15 август пожар унищожи сградата на духовното средище със 120 годишна история.

По предварителна оценка щетите са за над 1 милион лева. В унищожената сграда е имало зала със сцена, голяма библиотека с над 14 500 тома книги, автентични народни носии, оборудване, компютри. Съсипан е и часовникът на кулата на читалището, поставен там преди няколко месеца.

Освен дълга история, читалището развива и активна дейност повече от век. Поддържа духов оркестър и фолклорен ансамбъл, които имат планирани участия за месеци напред.

Преди пет години читалищната сграда е санирана с подменена дограма и парна инсталация. Има застраховка, но от Кметството не очакват обезщетението да покрие щетите. 


Предполага се, че огънят, който е избухнал рано сутрината в сряда, е тръгнал от съседната сграда на потребителска кооперация. Тя е изгоряла напълно. Най-вероятната причина за пожара е проблем в електрическата инсталация на кооперацията. 

Днес се очаква на място да бъде монтирано осветление, за да се опазят помещенията на читалищната сграда от посегателства на мародери.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки