Само за две седмици: Изградени са 110 километра от оградата по границата ни с Румъния


Само за две седмици: Изградени са 110 километра от оградата по границата ни с Румъния
15 Август 2018, Сряда


За първи път в новата история страната ни действа превантивно, а не тича след събитията да поправя щетите

Автор: Севдалина Пенева

За първи път в новата история страната ни действа превантивно, а не тича след събитията да поправя щетите. Това каза заместник-министърът на земеделието Атанас Добрев по повод мерките, предприети от правителството, за недопускане на африканската чума по свинете на територията на България.


Атанас Добрев

На 14 август Добрев, заедно с изпълнителният директор на агенцията по горите Григор Гогов, посетиха Дуранкулак, за да видят на място как се изпълнява изгражднането на оградата по границата ни с Румъния.

За малко повече от две седмици 110 от общо 133 километра, колкото е цялата дължина на границата ни по суша с Румъния, са покрити с 4-редова телена ограда. По изграждането на съоръжението са били ангажирани над 500 служители на Изпълнителната агенция по горите и от всички горски предприятия, командировани от цялата страна.

И в момента на терен се работи ударно на 6 места – 2 в Силистренска и 4 – в Добричка област.

Там, където все още няма изградена ограда, продължават денонощните дежурства на патрули, които имат за цел да не допускат навлизането на диви прасета от Румъния. В това се увери екип на Десант.

„Горските отново доказаха, че работят в полза на държавата България и с грижа за всички нас и за спасението от тоя бич, тая чума, която цяла Европа успя да я допусне, а ние в момента удържаме позиции, дано така и да продължи. Затова, за разлика от Румъния, която за близо два месеца допусна над 620 огнища само на делтата на Дунав, в България до момента нямаме допуснато нито едно”, каза Атанас Добрев.


Григор Гогов

„Аз самият не очаквах толкова бързо да се справим с поставената задача. Правителството реагира много бързо и адекватно, въпреки спекулациите, които непрекъснато се тиражират и внушават за какви ли не скачащи, летящи и какви ли не свини. Аз съм повече от убеден, че в България, ако заразата проникне, тя ще е от хранителни продукти. Няма да е от дива свиня”, коментира от своя страна инж. Григор Гогов.

Оградата е с височина 1,10 – 1,20 метра. Освен четириредовата бодлива тел там, където са основните вървища на дивите свине, допълнително се поставя два реда режеща тел „Бруно“ или така наречената жилетна тел като допълнителна превантивна мярка.



За тройно подсигуряване, че румънски прасета няма да влязат на наша територия, на всеки 50 метра по оградата се поставя мощен репелент, който да отблъсква животните.

Репелентът е доставен от Германия, където се използва успешно от години за пръскането на инфраструктурни участъци като магистрали с цел да се предотврати изскачането на диви животни на шосето.

Освен това на разположение край изградената ограда ще останат патрули, които ще следят за движението на животни в Румъния. Нощно време пък на определени места по границата се включват и сини светлини, които също целят отблъскването на животни.



Ако го нямаше това съоръжение, и чумата беше влязла, заразата лавинообразно щеше да обхване огромни териотрии от Североизточна България, където се намират най-големите свинекомплекси в страната, категорични са експертите.

Над 70 процента от свиневъдния бранш е тук. Щетите, които държавата щеше да понесе от този бич, щяха да надхвърлят един милиард лева, припомнят експертите.

За сериозността на ситуацията говорят крайните мерки, предприети от румънското правителство в момента. В района на делтата на Дунав са мобилизирани армия и жандармерия. Дивата свиня се изтребва поголовно, без значение дали животните са заразени или здрави.

Какви още мерки са предприети на граничния пункт при Дуранкулак от страна на Българската агенция по безопасност на храните и на граничните власти за недопускане на хранителни продукти от животински произход на територията на България, очаквайте подробности.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки