Борисов: Да благодарим на тези, които са строили мостовете, и да се ядосаме на тези, които не са ги поддържали


Борисов: Да благодарим на тези, които са строили мостовете, и да се ядосаме на тези, които не са ги поддържали
Снимка: Архив БГНЕС
15 Август 2018, Сряда


Премиерът разпореди на министрите на регионалното развитие и транспорта да предложат решение ремонтите на всички мостови съоръжения да се извършат едновременно


Министър-председателят Бойко Борисов разпореди на министрите Николай Нанков и Ивайло Московски да предложат решение, което да дава възможност ремонтите на мостовете по пътната и транспортна инфраструктура да се реализират едновременно.

„Знаете, откакто са построени в България мостовете не бяха ремонтирани по магистралите, имаме по над 120 метра високи мостове и в момента продължаваме да ги укрепваме и да им правим основни ремонти, по „Тракия“ и по „Витиня“ те са по план. Искам решение и не един по един да ги правим, а едновременно да влезем и да ги правим всички мостове“, отбелязва премиерът на днешното правителствено заседание.

Регионалният министър Николай Нанков уточни, че мостовите съоръжения, които не са основно ремонтирани, са на по 35, 40 и повече години. Той посочва, че 211 са мостовете, които са в много лошо състояние. От тях 34 са по автомагистралите, като за 17 от тях, т.е. половината от тези 34, ремонтът е неотложен.

„Миналата година отремонтирахме 7 мостови съоръжения по „Хемус“ и по „Тракия“, в момента 5 планово извършваме, но нямаме осигурено финансиран" - допълни Нанков.

Той се оплака, че често шофьорите не проявяват нужното разбиране и роптаят, че няма работници по автомобилните платна, където движението е спряно заради ремонти. Всъщност ремонтните дейности се извършват там, където това не се вижда – на долното строене, на колоните на мостовете, където арматурата е корозирала, на бетонните постаменти. И движението се ограничава заради безопасността на минаващите от там превозни средства.

На заседанието на кабинета, вицепремиерът Валери Симеонов обърна внимание, че трябва да се внимава да се се създаде впечатление за „катастрофичност" и че едва ли не тези съоръжения не са поддържани.

Имайки предвид случилото се в Италия и отнесената преди време заради по-силен валеж магистрала в Германия, той изтъкна: „Такива случаи в България няма, което означава, че качеството на ремонтите до момента е добро, но просто трябва да се засили и да се огледа всичко".

Валери Симеонов бе категоричен, че в България има много добра традиция по отношение на пътното строителство. 

По повод тези негови думи, Бойко Борисов използва случая да изрази благодарност към някогашните пътни строители и да обобщи взетото на заседанието на Министерския съвет решение: „Да благодарим на тези, които са ги направили през 80-та година или 85-та година, защото са добре направени. Да се ядосаме на тези, където не са ги поддържали през годините и сега ние да ги доосигурим тези, които ни остават, а да не чакаме сроковете на плановите ремонти". 


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки