Дефектирали дискове спрели работата на Търговския регистър


Дефектирали дискове спрели работата на Търговския регистър
15 Август 2018, Сряда


От тази сутрин в него вече могат да извършват справки за актуалното състояние на фирмите


Има дефектирали дискове с 25 терабайта информация в Търговския регистър, съобщи в сряда вицепремиерът Томислав Дончев пред Нова телевизия. Той обясни, че тези данни се пазят от МВР и няма да бъдат загубени.

Досега нямаше официална информация какво точно е причинило спирането на Търговския регистър.

"Следващите няколко дни се надявам поетапно всичко да се възстанови. Допускам някой да не си е свършил добре работата и това да е немарливост. Не смятам, че е нарочно", смята Томислав Дончев.

Той съобщи, че до десетина дни на Министерския съвет ще се предложи да се създаде държавен център, където цялата информация да се складира. Това допълнително ще гарантира, че
информацията може да бъде възстановена, когато има подобна криза.

Дончев бе категоричен, че след възстановяването на дейността на регистъра ще се потърсят виновниците за възникването на проблема. Според него трябва прокуратурата да бъде оставена да си свърши работа.

Припомняме, че Търговският регистър се срина на 10 август. От тази сутрин в него вече могат да извършват справки за актуалното състояние на фирмите.

В прессъобщение на Агенция по вписванията отново подчертава, че нарушаването на работата на регистъра не е свързано със злонамерена външна намеса, нито с инцидент в киберпространството.

От институцията гарантират, че не съществуват рискове за злоупотреби с наличните данни.

Проблемите с Търговския регистър затрудняват нотариалните сделки и банковото кредитиране, когато в тях участват фирми.

Експерти предупреждават, че има риск от санкции към фирмите, защото липсата на Търговски регистър им пречи да изпълнят някои законови изисквания. Към момента всички компании и адвокати, които се опитват да внесат своята информация, не могат да направят това в законноустановените срокове, което води до санкции.

В Търговския закон има предвидени срокове за внасяне на промените, свързани с търговските дружества. Неспазването на тези срокове също се санкционира.

През последните две години Агенцията по вписванията е изпълнила три проекта за близо 8 милиона лева, чиято цел е надграждане и поддръжка на системите на Търговския регистър, припомня mediapool.bg.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки