Източните квартали на Русе са заринати с всевъзможни боклуци


Източните квартали на Русе са заринати с всевъзможни боклуци
Снимка: Архив РИОСВ-Русе
14 Август 2018, Вторник


Проверка на местната екоинспекция установи, че много от терените са превърнати в нерегламентирани сметища

Автор: Десант

Експерти на РИОСВ-Русе извършиха обходи в източните части на Русе в събота. Поводът за извънредните проверки са множество сигнали, постъпили на 10 август, петък, след 20.30 ч. и в ранните часове в съботния ден за миризма на мърша, фекалии, риба и изгоряла пластмаса от кварталите „Родина“, „Здравец-Север“, „Възраждане“ и широк център.

От екоинспекцията информират, че обходите са започнали от довеждащия колектор на градската канализация, в района на заустването на „Хлебна мая“ АД, продължиха край дъждопреливника на колектор „Чародейка“, местностите Пухлево дере и Калнъ дере, Регионално депо за отпадъци-Русе и Градската пречиствателна станция за отпадъчни води (ГПСОВ). По информация от „В и К-Русе“ ООД в ГПСОВ не е имало аварийни ситуации, което елиминира изхвърляне на „нехарактерни” отпадъчни води в градската канализация.

Съмненията на експертите са, че потенциален източник на неприятните миризми могат да бъдат емисии и/или нерегламентирано третиране на отпадъци или изхвърляне на отпадъчни води в колектор „България“, в който заустват предприятията от Източна промишлена зона.

При обходите са констатирани много места превърнати в своеобразни сметища, особено в местността Пухлево дере.  Пак там са установени значителни количества изхвърлени излезли от употреба автомобилни гуми, брони на автомобили и части от тях, пластмасови отпадъци, „подготвени“ за изгаряне, както и пресни огнища от нерегламентираното им третиране.

Изтичане на разтопен и излезнал от „басейна” гудрон (неочистен нефтен остатък, получаван след дестилиране на леките и на повечето тежки фракции, б.р.) е констатиран в местността Калнъ дере.

През настоящата седмица проверките ще продължат, като паралелно с тях ще бъде изискана специфична информация, свързана с технологичните процеси от няколко дружества, извършващи дейност в Източна промишлена зона на града.

Заради множеството констатирани замърсени терени в регулацията на града, на кмета на община Русе ще бъдат дадени предписания за почистването им, както и осигуряването на строг контрол по „обичайните“ места за горене на отпадъци.

Областната дирекция по безопасност на храните ще бъде сезирана за контрол по третиране на страничните животински продукти, генерирани от селското стопанство, хранително-вкусовата промишленост и търговията.


В категории: Новини , Разследвания

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки