Една разходка из останките на потъналия кораб „Мопанг"


Една разходка из останките на потъналия кораб „Мопанг"
Находки, намерени на борда на потъналия „Мопанг"
14 Август 2018, Вторник


Вижте какво е запазено от него и какви поражения на корпуса му е нанесло взривяването на мината 

Автор: Диана Славчева

Само две са фирмите, които могат да източат останалото гориво в потъналия през 1921 г. до Созопол американски кораб „Мопанг“. Едната от тях има базиран във Варна морски съд, който изпомпва и събира повърхностен разлив. На разположение е и кораб на Европейската агенция за морска безопасност (EMSA), който ще бъде използван да събере това, което е изтекло от резервоарите.

„Мопанг" лежи на морското дъно на дълбочина около 30 метра. Служителите от „Морска администрация“ уверяват, че към настоящия момент няма спешна нужда да се вика кораб от Варна, тъй като разливът от него е съвсем малък и няма екологична заплаха за намиращия се на 4-5 км от мястото плаж, съобщи за БНР областният управител на Бургас Вълчо Чолаков.В червеното кръгче е обозначено мястото, на което днес лежат останките от „Мопанг"

„Десант" се разрови из архивите, за да намери повече подробности за потъналия морски съд, който след един век напомни така драматично за себе си.

Американският транспортен кораб „Mopang" („Мопанг") е пуснат на вода през 1920 г. Водоизместимостта му е 3545 брт.

От представянето му в „Атлас на потъналите кораби в Черно и Азовско море" научаваме, че на 1 юли 1921 г. той попада на останала от Първата световна война мина и така се озовава на черноморското дъно край созополския остров Свети Иван.

Останките от морския съд са обследвани подробно през лятото на 2003 г. по време на подводна експедиция, провеждана от членовете на клуб „Нептун-Про" от руския град Толиати и български водолази от тогавашния созополски клуб, носещ името - забележете: „Мопанг".

Установено е, че корабът е легнал на десния си борд. Корпусът му е доста добре запазен. Основните повреди от взривяването на мината са нанесени в носовата му част.Преди 15 години руските и българските аквалангисти са установили, че на горната част на надстройката се виждат добре четири въздухопровода и отвор с диаметър 4-5 метра от комина. При огледа във вътрешността на надстройката се виждат стълбите на изхода от машинното отделение, а също и херметичните врати на каютите.

В кърмовата част е запазена лебедка и винт с диаметър около 3 метра. 

Котвената верига преминава през целия корпус на потъналия кораб. Специалистите предполагат, че най-вероятно при взривяването на мината котвите са се измъкнали от местата си и при въртенето на кораба по време на потъването му веригата се е омотала около корпуса му. Предстои тези дни да бъдат направени допълнителни огледи на останките на „Мопанг", за да се прецени как да се извади останалото в резервоарите му гориво.

Очаква се във вторник водолази да се гмурнат на около 25 метра дълбочина, за да прикрепят плаващи бариери към потъналия кораб. Целта е плавателният съд да бъде обезопасен, докато бъде източен от него всичкият мазут.


В категории: Новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Георгиев
18.11.2018 10:12:18
0
0
Източено ли е цялото количество нефт от кораба?!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки