„Тайната къща" недалеч от Троянския манастир, в която се криел Левски, е пред самосрутване


„Тайната къща" недалеч от Троянския манастир, в която се криел Левски, е пред самосрутване
troyan21.com
13 Август 2018, Понеделник


Община Троян алармира Министерството на културата и поиска „спешен оглед и даване на съответните указания за аварийно временно укрепване на сградата“


Домът на поборника Найден Хасъмски в махала Миленча на с. Черни Осъм, недалеч от Троянския манастир, известен като „Тайната къща", е пред срутване. Скорошните дъждове са увредили допълнително сградата и в момента състоянието й е драматично.  

Съратникът на Васил Левски многократно е давал подслон на Апостола под своя покрив, който днес неумолимо се руши. Къщата на Стоян Краев Грошев (преди на Найден Хасъмски), както я наричат наследниците, е архитектурен паметник на културата с местно значение.

В средата на миналата седмица троянската кметица Донка Михайлова информира, че Община Троян е подала молба до Министерството на културата (Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство“) за спешен оглед и даване на съответните указания за аварийно временно укрепване на сградата в съответствие с изискванията на чл. 72 от Закона за културното наследство.

В депешата до министерството се уточнява, че вследствие на обилните дъждове през последните месеци сградата е в крайно опасно състояние – пред самосрутване.

Михайлова припомня пред местните медии, че през миналата година от общинската администрация изразили загриженост за т. нар. Тайна къща, проведени били и разговори с настоящите собственици на имота (Христина и Рая Петрови), дори им било предложено Общината да закупи и укрепи сграда.

Предложение обаче било отхвърлено, а собствениците организирали дарителска кампания с цел реставриране на къщата светиня и превръщането й в музей. Регионалният сайт troyan21.com припомня, че кампанията така и не дала резултат.

За съжаление, въпреки желанието, Община Троян няма как да инвестира общински пари в частния имот. Но от администрацията обещават да продължат да следят казуса и да помагат на наследниците с правомощията, които има.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки