В Бургас се опитват да сложат край на сагата с терена на бившия ГУМ


В Бургас се опитват да сложат край на сагата с терена на бившия ГУМ
Снимка: Гугъл
13 Август 2018, Понеделник


Вижте каква е идеята на общинската администрация

Автор: Десант

Вече близо 30 години насред пъпа на Бургас ръждясват огражденията около една огромна дупка, от която денонощно се разнасят напевите на многогласен жабешки хор. Центърът на морския град непрекъснато се обновява и разкрасява, но тази язва в самото му сърце продължава да загрозява всичко направено. 

Още по времето на соца, там бе замислено да се вдигне огромен ГУМ (градски универсален магазин), но вятърът на промяната отвя тази идея като есенен лист...

В първия ден от новата работна седмица от общинската администрация обявиха, че Община Бургас ще се опита да сложи край на дългогодишния съдебен лабиринт с въпросните терени на пл. „Тройката“. В докладна записка бургаският клет Димитър Николов предлага цялото пространство да се отреди за градски площад.

В съобщението на общинския пресцентър се изтъква, че чрез смяната на предназначението на имота ще се стопират заявените инвестиционни намерения за изграждането на това място на голям търговски център. 

Сагата с „язвата“ в топ центъра на Бургас започва през далечната 1989 г., когато теренът е отреден за „Универмаг, базар и комплексно обществено обслужване“. Оттогава започват и съдебните дела по отношение на продажбата на право на строеж във връзка с ликвидацията на бившето дружество с общинско участие „НАР МАГ“ ООД.

През 2003 г. ликвидаторът на „НАР МАГ“ ООД продава правото на строеж върху терена на частното дружество „ГИР 2“ ЕООД, към настоящия момент „Мариета“ ЕООД. През 2008 г. Община Бургас предявява самостоятелни претенции върху собствеността на терена, вследствие на което към настоящия момент е собственик на близо 11 дка.

Останалите 638 кв. м. са собственост на четири търговски дружества. Обявените от тях инвестиционни интереси включват изграждането на голям търговски център.

Ако Общинският съвет подкрепи предложението целият терен да бъде отреден за голям градски площад с озеленяване, кътове за отдих и пространства за култура, от Община Бургас се ангажират веднага да се започне проектиране и впоследствие администрацията  да инвестира в облагородяването на запустелия терен и превръщането му в място за събития и отдих.

В момента делото по делбата е едва в първа фаза, а следващата може да продължи на три инстанции. Това означава още дълги години тази централна част да бъде без каквато и да е перспектива за благоустройство.

В предложението си до местния парламент кметът на Бургас се аргументира с необходимостта да се оформи цялостно обществено пространство от над 25 дка, което да свързва Културния дом на нефтохимика, Съдебната палата, къщата на Хаджипетрови (паметник на културата), площад „Баба Ганка“, училище „Кирил и Методий“, пешеходните зони в центъра на града, до бул. „Стефан Стамболов“. Отварянето на пространството и реализирането в него на зони за почивка, за събития и озеленяване ще създаде подходяща градска среда. 

Теренът ще бъде отреден за публична общинска собственост за изграждане на обект с първостепенно значение, което ще направи невъзможно застрояването му с търговски сгради и смяна на предназначението му в бъдеще, изтъкват още от пресцентъра на бургаската общинска администрация.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки