До идната сряда метеоролозите и БАН трябва да се разберат помежду си


До идната сряда  метеоролозите и БАН трябва да се разберат помежду си
Снимка: Пресцентър на МС
13 Август 2018, Понеделник


Вижте какво ще се случи, ако не се стигне до решение

Автор: Десант

Премиерът даде срок до идната сряда, 22 август, Българската академия на науките и подчинения й Национален институт по метеорология и хидрология и метеорология да намерят решение на проблема помежду си. Това стана днес на срещата между ръководителите на БАН и НИМХ.

Повече от три месеца учените в института, осигуряващ метеорологичните прогнози на страната, протестира заради мизерията, в която е оставено научното звено. Там дежурствата са 24-часови, но не са осигурени с пари за нощния им труд, въпреки че тази година правителството отпусна към бюджета на БАН допълнително 15 милиона лева.

Обяснението защо милионите са се изгубили някъде по пътя и до НИМХ да стигнали "стотинки" е в начина на разпределение, критериите за което са гласувани от Общото събрание (ОС) на Академията на науките.

След като не можаха да постигнат исканото от тях, метеоролозите пратиха отворено писмо до премиера Борисов, чрез което поискаха официален "развод" с БАН. Те настояха Институтът да излезе от структурата на Академията и да мине на пряко подчинение на Министерството на образованието и науката, тъй като са убедени, че така бюджетът им няма да зависи от благоволението на Общото събрание на Академията.

До идната сряда, двете страни ще трябва да обсъдят възможността за по-голяма самостоятелност на НИМХ, обясни образователният министър Красимир Вълчев с уточнението, че „ние, като правителство, в никакъв случай не искаме да бъдем обвинени, че по този начин ще се направи крачка към разделянето на БАН, макар и само с един институт".

Ако обаче решение няма да идната сряда, когато е и редовното седмично заседание на Министерския съвет, кабинетът ще търси възможност как да подпомогне НИМХ, така че дейността му да не спре. На 22 август правителството ще гласува предложението за отпускане на още близо 20 млн. за научни изследвания.

„18 млн. лв. от тях ще са за национални научни програми в различни сектори – в областта на медицината, на растениевъдството, на животновъдството, за подобряване качеството на въздуха и др. Те целят да подпомогнат научните изследвания и да ги обвържат с потребностите, които имат различните сектори, насочени са към основните предизвикателства. Целта е всички институти в даден сектор да се обединят и да кандидатстват", обясни Вълчев.

С около 1,5 млн. лв. ще бъдат увеличени стипендиите на докторантите и студентите. „Целта е да насочим повече средства към научните организациите и училищата, където има повече научна дейност. И по този начин да задържим повече млади хора в научната работа“, подчерта още той.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки