Мними служители на EVN в схемата с телефонните измами


Мними служители на EVN в схемата с телефонните измами
10 Август 2018, Петък


Вижте как действат престъпниците

Автор: Янко Крумов

Телефонни измамници се представят за служители на EVN. За новата схема на престъпниците съобщава общественият защитник на Бургас Тодор Стамболиев, който лично е бил обект на „ухажване“ от страна на мошениците. За това съобщава самият омбудсман в морския град.

„Преди време бях потърсен по телефона от мним служител на EVN. Започна да ме уверява, че от техни служители било установена кражба на ел. енергия от моя електромер. Това било кражба от съседите, от дружеството, било престъпление по НК и т.н. Не дочаках края на разговора, затворих телефона, защото разбрах, че става въпрос за някаква измама“, разказва Стамболиев.

В последствие при разговор с лице от ръководния състав на дружеството, той споделил тази ситуация и така узнал, че не е единствен случай. Общественият защитник на Бургас подал официален сигнал до електроразпределителното дружество.

От там му отговорили, че са запознати със схемата и, че вече на няколко пъти са предупреждавали своите клиенти да бъдат бдителни за измами от мними служители на дружеството.

От EVN България припомнят и друг случай, при който техен клиент е получил телефонно обаждане от неизвестно лице, представило се за сътрудник на дружеството. Обаждането също е било от скрит телефонен номер.

Неизвестното лице е поискало от клиента номер на електромер с цел отстраняване на възникнала повреда. При последващо обаждане мнимият служител информира клиента, че при извършване на техническите дейности близък роднина на клиента е попаднал под напрежение и съответно той трябва да заплати сума за спешното му лечение.

След сигнал от клиента в дружеството и извършена проверка от EVN е установено, че телефонното обаждане до клиента не е от техен служител, както и че не е имало възникнала повреда. По случая е информирано МВР.

С цел отново да защити своите клиенти EVN България уточнява, че при телефонен разговор с клиенти сътрудниците на дружеството не използват скрити телефонни номера, както и че винаги се представят с име и фамилия. Всеки клиент може да извърши проверка за съответния сътрудник по име, фамилия и телефонен номер в денонощния телефонен център на дружеството на тел. 0700 1 7777.


В категории: Новини , Разследвания

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки