Харманли не успя да отмъкне „Елпром“-а от троянци


Харманли не успя да отмъкне „Елпром“-а от троянци
Снимки: troyan21.com
10 Август 2018, Петък


Грозни удари под кръста съпътстват едногодишната съдебна сага, преди да се произнесе Патентното ведомство


Понятието „елпром“ е станало синоним на електротехническа промишленост и на производството на електромотори и всякакви други „елпромски“ изделия, такъв е и генезисът на думата – сричкова абревиатура от „електротехническа промишленост“. Получено е по подобие на „винпром“, „респром“, „хоремаг“ и други подобни.

Троянци свързват думата с емблемата и гордостта на града – завода „Елпром Троян“ (преименуван по едно време на „Елма“, а сега отново върнал старото си име). В най-добрите си години, преди да бъде разсипано от масовия приватизатор Николай Банев, в предприятието се трудят над 2000 работници. То е лидер в своя бранш не само у нас, но и на Балканите.



И до ден днешен всички, свързани със завода, се наричат и са известни като „елпромци“.

През 2017 г. обаче производителят на електромотори „Елпром Харманли“, който до приватизацията носи името „Димо Дичев“ (собственикът ме Борис Бояджиев притежава и троянското дружество „Балканска звезда“ ЕООД) купува марката „Elprom (Елпром)“; засягайки по този начин интересите на общо 33-те актуални производствени и търговски фирми, използващи в наименованието си словният елемент „елпром“ и на 20-тината стари „Елпром“-и от някогашното държавно обединение ДСО „Елпром“, особено на лидера „Елпром Троян“.

Както разкрива подробности troyan21.com, брандът е купен от едно странично за електротехническата промишленост предприятие – „Дипломат корпорейшън“ ООД (Луковит), което, явно усетило потенциала на някогашната славна марка, я регистрира през 2015 г.

Медията припомня, че през 2016 г. обаче руините на електромоторния завод в Троян вече са закупени от настоящия собственик (фамилия Мондешки) и започва възраждането му, връща се и изконното и познато на всички име „Елпром Троян“.



И не щеш ли – дали от конкурентни подбуди или заради нещо друго собственикът на „Елпром Харманли“ завежда дело срещу „Елпром Троян“ за неправомерно използване на марката „Елпром“.

Докато се точи едногодишната съдебна сага се стига до няколко твърде грозни удари под кръста. На Пловдивския технически панаир през 2017 г., точно преди връчването на златния медал за иновации на „Елпром Троян“, в залата навлизат полицейски екипи и искат да осуетят награждаването заради използването от златния медалист на марката „Елпром“.

Подобни опити има и на тазгодишното международно техническо изложение Messe в Хановер, Германия, където „Елпром Троян“ има свой щанд. Жалбата от Харманли обаче е отхвърлена от немския съд.

От своя страна и от „Елпром Троян“ подават иск за заличаване на марката „Elprom (Елпром)“, за която през 2017 г. „Елпром Харманли“ плаща на луковитското дружество „Дипломат корпорейшън“.

Или казано по-ясно – подават иск да се прекрати узурпирането на понятието „елпром“ от една единствена фирма и да се върне езиковата и смислова обективност, т. е. „елпром“ да си остане това, което е (производно от „електротехническа промишленост“ и общо понятие за такова производство, видно от речниците на БАН). В резултат на което марковото отличие на различните „елпромски“ производители и производи се постига с допълнително название към общото понятие „Елпром“ – например „Елпром Троян“, „Елпром ЕМС“ (Тетевен), „Елпром Варна“, „Елпром Харманли“ и т. н., уточнява troyan21.com. 

В крайна сметка, със свое решение от 27 юли, Патентното ведомство сложи край на възможността със славната стара марка „елпром“, а покрай нея и с успехите на електротехниката в България, да се кичи единствено харманлийският малък завод.

След десетки страници изложение на мотивите решението е кратко и ясно: „На основание чл. 46, ал. 5 от ЗМГО (Закон за марките и географските означения) заличава регистрацията на марка с рег. №93185А „Elprom“ за всички стоки и услуги от класове 07, 09, 11 и 35 на МКСУ (Международната класификация на стоките и услугите)“.

Решението може да се обжалва в тримесечен срок пред софийския Административен съд.

Сега вече не само „Елпром Троян“, а всички елпроми в България ще могат свободно да използват търговските си марки.

Както изтъква troyan21.com, от това решение печели и българският език, защото щеше да е много жалко да губим езикова история, стъпила на традициите и постиженията на електротехническата промишленост, за сметка на един. И ако номерът на „Елпром Харманли“ беше минал, това щеше да наложи да се преработват речниците на БАН, в които „елпром" е посочено като производно от „електротехническа промишленост“ и общо понятие за такова производство.


В категории: Новини , Разследвания

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки