Село Горна Липница се готви за „Ритуална рЕволюция”


Село Горна Липница се готви за „Ритуална рЕволюция”
Снимка: oldschoolresidence.com
10 Август 2018, Петък


Тази събота там ще бъде открита заключителната изложба на тазгодишната международна Арт резиденция „Старото училище”

Автор: Десант

Тази събота в с. Горна Липница от 18,00 ч. ще бъде открита заключителната изложба на тазгодишната международна Арт резиденция „Старото училище”, състояла се това лято в павликенското село.

Експозицията ще е подчинена на темата „Ритуална рЕволюция” и ще представи произведенията на всички участници в резиденцията.

Нейните куратори Радослав Механджийски и Теодора Константинова, споделят, че тазгодишното издание на „Старото училище” ще представи на зрителите разнолики и интригуващи произведения, посветени на две основни теми – ритуала и революцията. Особено любопитно е да се види как художници от напълно различни краища на света – от България и Холандия, до Индия и Аржентина – демонстрират потенциала на изкуството да вниква в проблеми, паралелно засягащи лично нас и цялото ни общество.

Освен различните изразни средства – живопис, инсталация, рисунка, кинетична скулптура, видео арт, танц и пърформанс – художниците ни предлагат цяло съзвездие от размисли и тълкувания. При някои от тях революцията е съизмерена със способността ни да правим малки промени в ежедневието си, които обаче са израз на огромната воля, необходима, за да се превърнем в същински сътворители на живота си. При други революцията е метафора за духовна промяна, превърнала се в почва за разцвет на общочовешки ценности, докато трети виждат в нея повод за разнищване на социални клишета и стереотипи.

Според Димитър Палов, времето за революция, в това число и творческа, е дошло поради ред причини. Както обобщава той: „Ритуалната Революция е едновременно революция и ритуал, насочени към цялостна реформация на обществото, чрез институционално създаване на политиката като изкуство и изкуството като политика".

​По думите му,  Ритуалната Революция представлява планирана ненасилствена промяна, в която се използват всички легални методи и средства за постигне крайната цел, а именно - налагане на Творческо Управление.


В категории: Новини , Духовни средища

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки