Зловещо: Жици на EVN причиниха смъртта на над 50 бели щъркела


Зловещо: Жици на EVN причиниха смъртта на над 50 бели щъркела
Снимка: РИОСВ-Стара Загора
10 Август 2018, Петък


Няколко сериозно ранени птици, които са извадили късмет да оцелеят, са транспортирани в Спасителния център за диви животни в Стара Загора за оказване на медицинска помощ

Автор: Десант

Волтова дъга натръшка щъркелите край елховското село Малко Кирилово.

В четвъртък сутринта в РИОСВ–Стара Загора са постъпили два сигнала за умрели и ранени щъркели след разклона за населеното място, като според подалите ги, причината е волтова дъга.

След като извършват незабавно оглед на мястото, старозагорските екоинспектори намират около стълбовете на минаващ далекопровод от село Малко Кирилово за село Гранитово около 50 умрели екземпляра и още 4 във влошено здравословно състояние – всички от вида „бял щъркел“.

Ранените птици са транспортирани до Спасителния център за диви животни в Стара Загора за оказване на медицинска помощ.

РИОСВ в Града на липите е уведомила електроразпределителното дружество EVN за изясняване причината за смъртта на останалите щъркели.

Еколозите припомнят, че белият щъркел (Ciconia ciconia) е защитен вид, който е включен в Приложение 3 на Закона за биологичното разнообразие.

Те съветват, когато някой намери животно или птица от защитен вид в безпомощно състояние, да потърси съдействие от съответната регионална инспекция или горско стопанство.


В категории: Новини , Репортажи

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки