Челен опит: Италия забрани рекламата на хазарт


Челен опит: Италия забрани рекламата на хазарт
09 Август 2018, Четвъртък


Текстът трябва да влезе в сила от 1 януари 2019 г.

Автор: Янко Крумов

Италианският сенат одобри правителствен указ, чрез който се забранява рекламата на хазарт. Кабинетът аргументира предложението си, посочвайки, че рекламите на хазартни игри ощетяват семейните финанси и са насочени срещу най-слабите членове на обществото.

Текстовете вече бяха одобрени от долната камара на парламента. 

Футболните клубове се опитаха да се противопоставят на икономическия министър Луиджи Ди Майо, тъй като те постоянно сключват спонсорски договори с компании за спортни залагания. 

Ди Майо на свой ред предупреди шефовете на клубове да прекратят тази практика, тъй като тези контракти в един момент "няма да струват нищо." Всъщност текстовете предвиждат прекратяване на съществуващите договори за реклама и спонсорство на компании за хазарт до 30 юни 2019 г.

Текстът трябва да влезе в сила от 1 януари 2019 година.

Очаква се преди това да бъдат развалени два договора - между "Рома" и Betway, както и между "Лацио" и Marathonbet, уточнява "Ройтерс"

В България битката срещу рекламата на хазартните игри води вицепремиерът по икономическата и демографска политика и лидер на НФСБ Валери Симеонов. През май т.г. той предложи редакция на конкретни текстове от Закона за хазарта.

Предвижда се, първо, освен пряката, да се забрани и непряката реклама на хазартни игри. Предлага се и да не се допуска обявяването на резултатите от игрите и спечелените награди.

Това е вратичката, която сега дава право на организаторите на лотарийните игри да излъчват телевизионни репортажи с печелившите и спечелените от тях суми. Предлага се да отпадне и текстът от Закона за радиото и телевизията, според който игрите на късмета, в които се залагат пари, включително лотария, се причисляват към аудио-визуалните медийни услуги.

Другата промяна в Закона за хазарта, която предлага вицепремиерът, е изискването хазартните игри, продажбите и разпространението на билети, фишове и талони, както и плащането на печалби от тях, да става на лицензирани от Комисията по хазарта места.

Справка от Комисията по хазарта показва, че приходите от такси върху традиционния хазарт са се увеличили от 2015 година насам - съответно от над 88 милиона до близо 110 милиона лева през 2017-та.

Предложението на вицепремиера за ограничаването на рекламата на различни хазартни игри срещна подкрепата и от ГЕРБ, и от БСП. 


В категории: Свят , Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки