Ще громим градушките със самолети


Ще громим градушките със самолети
Снимката е илюстративна
09 Август 2018, Четвъртък


В бившето поделение Погребите на Шуменското плато ще бъде изграден команден пункт с доплеров радар

Автор: Десант

Команден пункт с доплеров радар ще изгради Изпълнителна агенция „Борба с градушките“ в бившето поделение Погребите на Шуменското плато, след като вчера Министерският съвет гласува прехвърлянето на имота.

​В Шуменско обаче няма да се прилага старият ракетен метод за борба с градушките, а ще се използват самолети. Те ще прелитат край градоносните облаци и ще ги изваляват, като ги обработват с реагент.

Радарът ще покрива цялата територия на Североизточна България, която към момента не е в обхвата на системата за противоградна защита. Агенция „Борба с градушките“ провежда реформа, чиято цел е да се покрие 90% от страната. В момента в България работят всичко на всичко 3 радара. 



Защитата със самолети е по-модерният начин, който се използва в Германия, Австрия, Гърция, САЩ.

Пред ШУМ.БГ директорът на ИА „Борба с градушките“ инж. Ваньо Славеев уточнява, че на първо време ще се наеме  чрез обществена поръчка външен изпълнител за дейността, а след около 5 години Агенцията ще закупи собствени самолети.

По думите му, ефективността на ракетния способ е около 70 - 80%. Самолетният способ е с ефективност около 65%, но разходите са по-ниски.

Базата на противоградните самолети ще бъде в Горна Оряховица.

Пред шуменската медия инж. Славеев обяснява, че в Североизточна България вероятността за градушки е много по-ниска от тази в южните части на страната, но с климатичните промени рисковете се повишават.

Той информира също, че радарът на Илчов баир ще заработи догодина. Той ще е тип МРЛ5 с американска електроника. Ще се разположи в радиопрозрачен купол на 10 метра височина.


Командният пункт и радарът ще са разположени в бившето караулно на Погребите. Снимка: ШУМ.БГ


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки