Иван Кузманов от НФСБ изпълни обещанието си: Паметният знак на Еркесията вече е напълно обновен


Иван Кузманов от НФСБ изпълни обещанието си: Паметният знак на Еркесията вече е напълно обновен
09 Август 2018, Четвъртък


Освещаването на плочата ще бъде на 15 август, от 9,30 ч. сутринта

Автор: Силвия Горанова

Край средецкото село Дюлево, по случай 1300-годишнината от създаването на българската държава, е поставена паметна плоча, увековечаваща граничния вал Еркесията, изграден в началото на ІХ в. от Тервел за защита на границата на Първата българска държава. 

От 1981 г. досега почти никой не се бе грижил за поддръжката й доскоро тя беше в окаяно състояние.


Така изглеждаше плочата доскоро

По инициатива на областния координатор на „Национален фронт за спасение на България“ за Бургаска област и общински съветник от НФСБ в Камено - Иван Кузманов, през април т.г. тези мемориалният знак бе почистен, а мястото край него бе облагородено. 

Още тогава Иван Кузманов пое ангажимент за пълно обновяване на паметната плоча, така че монументът да се превърне в място за поклонение и съхраняване на историческата ни памет.

По-малко от 5 месеца по-късно обещанието му е изпълнено. Новата плоча с лика на Тервел, финансирана с лични средства на Иван Кузманов, вече е поставена на мястото на стария паметен знак.

Изградена е и бетонна алея, като има идея в бъдеще да бъде павиран и пътят до паметника, за да стане той достъпен за посещения.


Иван Кузманов (вляво на снимката) положи и личен труд за облагородяването на района на Еркесията

Това ще даде възможност повече хора да идват тук, за да сведат глава пред паметното дело на големия наш държавник кан Тервел, вдигнал знаменитото гранично съоръжение, което съперничи на прословутия Адрианов вал, превърнат от британците в масово посещавана туристическа атракция.

Граничният вал Еркесията е най-голямото и най-известното защитено землено укрепление на юг от река Дунав в ареала на обширната територия на България през VIII–X век. То е част от системата от укрепени валове, изградени във всички гранични и буферни зони на българската държава, и свързва Черноморското крайбрежие с долината на река Марица.

Следи от пограничния вал, останал ни като безценно наследство от „Спасителя на Европа” – канонизирания за светец български кан Тервел, личат и до днес на места на територията на общините Бургас, Средец, Карнобат, Стралджа, „Тунджа”, Гълъбово и Симеоновград

Началото му се намира край днешното село Дебелт, където са останките от древния Деултум. Там през средните векове минава границата между България и Византия и който играе важна роля в граничните отношения между двете държави. А свършва северно от крепостта Констанция - от река Марица при Симеоновград на север през селата Калугерово и Навъсен.

Освещаването на паметната плоча с лика на Тервел ще бъде на 15 август, от 9,30 часа сутринта. Ще бъде извършен водосвет, а читалищата в Камено и Русокастро са приготвили специална програма за тържествената церемония.


В категории: История , Добри Вести

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки