От БАН размахаха пръст на метеоролозите


От БАН размахаха пръст на метеоролозите
08 Август 2018, Сряда


Академията им даде да разберат, че няма намерение да ги пусне да минат под шапката на Министерството на образованието

Автор: Десант

След като от Министерството на образованието заявиха решително, че са готови да приемат под шапката си Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ), от БАН разпространиха прессъобщение, от което става ясно, че няма да дадат "развод" на научното си звено.

Ръководните органи на БАН категорично заявяват, че принадлежността на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към структурата на БАН никога не е поставяна под въпрос и, че въпросът за излизане на НИМХ от Академията не е обсъждан в Общото събрание на учените.

Академията винаги е отдавала голямо значение на оперативните дейности, извършвани от институтите ни и е правила максимално възможното за тяхното приоритетно финансиране. Обръщаме сериозно внимание, че НИМХ е постоянно научно звено в структурата на БАН и служителите му са длъжни да изпълняват Закона и Устава на институцията, се казва още в текста.

Да се изтръгнат от обятията на Академията майка и да се приютят под крилото на образотавтелното министерство метеолорозите настояха в отворено писмо във вторник . Учените от института поискаха той да бъде самостоятелен разпоредител на бюджетни средства.

Припомняме, че те излязоха на протест срещу начина, по който се разпределят парите в БАН. Според твърденията им, на НИМХ не му достигат около 10 млн. лева годишно.

Простветният министър Красимир Вълчев днес съобщи, че е разговарял с ръководствата на института и БАН и се надява в кратък период да намерят решение. По думите му, на предишна среща през юни е договорено и министерството, и БАН да помогнат на института в краткосрочен план, но Академията не е изпълнила ангажимента.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки