„С хора и песни край релсите тесни“ на най-високата гара на Балканите


„С хора и песни край релсите тесни“ на най-високата гара на Балканите
Снимки: Уикипедия и ГС „За теснолинейката“
08 Август 2018, Сряда


На 12 август предстои първото издание на събор, обединяващ любителите на фолклора и родопската теснолинейка 

Автор: Десант

На 12 август на най-високата гара на Балканите – Аврамово, намираща се по пътя на родопската теснолинейка, ще се проведе първото издание на събора „С хора и песни край релсите тесни“.

Организаторите на форума от Гражданско сдружение „За теснолинейката” вярват, че обединяването на обществото около дадена идея е най-правилният път към самосъхранението и предаването на традициите. Те се надяват инициативата им да привлече за пореден път интереса на хора от близо и далече към теснолинейката, които да се запознаят с нейната над 100-годишна история, подарявайки си един прекрасен ден между Родопите и Рила.

Грандиозното събитие ще се проведе между 11:00 и 20:00 ч. на ливадите край гарата. Официалното откриване е от 12:30 ч., а още от 11:15 по-ранобудните ще имат удоволствието да опитат традиционни якорудски, родопски ястия, приготвени по автентични стари рецепти от Якоруда.



Самодейците ще се изявят в две части, а между тях – от 15:15 ч. изпълнителят на македонски песни Борис Коцаков ще изнесе празничен концерт.

Събитието се организира безвъзмездно, със съдействието на общините Велинград и Якоруда, които ще осигурят сцената и озвучаването, както и с подкрепата на държавната железопътна компания стопанин на гарите, железния път и прилежащите им площи – ДП „НКЖИ”.

Организаторите призовават всички гости да си носят одеяла или покривала за сядане, както и при възможност да пътуват с личен автомобил поради ограничения брой места във влаковете. Запазени места и билети за влака ще се продават в началото на август. Гостите ще бъдат посрещани и упътвани от доброволци в екипа на ГС „За теснолинейката“, които ще носят специални баджове.

За доброто настроение на всички гости ще се погрижат над 20 колектива и повече от 200 индивидуални изпълнители на автентичен фолклор от цялата страна, които ще участват напълно безвъзмездно за каузата за опазване и популяризиране на теснолинейката.

Този край се гордее със славната си история. На 30 юли 1939 г. на гара Аврамови колиби (преименувана на Аврамово през 1983 г.) спира празничният влак по случай официалното откриване на жп линията Пазарджик – Белица, управляван лично от Негово величество Цар Борис III.


Аврамови колиби през 1929 г.

Преди това, по време на Балканската война на разположения над близката Аврамова седловина връх Велийца се състои първото сражение между българи и турци. Десетки войници от 27-ми пехотен Чепински полк загиват на бойното поле в битката, при която са освободени тези територии.

Самата Аврамовата седловина, която е най-високата точка по трасето на теснопътната жп линия Септември-Добринище, се явява орографска граница между Рила и Родопите и вододел на водосборните басейни на реките Марица и Места.




В категории: Новини , Фолклор

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки